Her çocuk farklı tepkiler verebiliyor yas tutmalarına izin verilmeli

Her çocuğun felaketler karşısında verdiği tepkinin farklı olduğunu belirten uzmanlar, saldırganlaşma, tartışma, zorbalık ve sessizleşip içine kapanma gibi tepkilerin görülebileceğini ifade ediyor.

Her çocuk farklı tepkiler verebiliyor yas tutmalarına izin verilmeli

 

Her çocuğun felaketler karşısında verdiği tepkinin farklı olduğunu belirten uzmanlar, saldırganlaşma, tartışma, zorbalık ve sessizleşip içine kapanma gibi tepkilerin görülebileceğini ifade ediyor. Çocukların zihnindeki yanlış anlaşılmaları düzeltmek için ebeveynlerin fırsata sahip olduklarını söyleyen Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, çocuklara ağlamanın ve üzülmenin sorun olmadığının anlatılmasını, güvende olduğunun hissettirilmesini ve kaybettikleri için yas tutmasına izin verilmesini tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, çocukların karşılaşılan felaketlere verdikleri tepki şekillerinden bahsetti ve ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Her çocuk felakete farklı tepki veriyor

Her çocuğun bir felakete farklı tepkiler verdiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt sözlerine şöyle devam etti:

 "Afet sonrası çocuklar korku, üzüntü, endişe, kaybolmuş ve yalnız hissetme gibi güçlü duygular yaşayabilirler. Bu tür duygulara sahip olmaları normaldir ve bunları ifade etmelerine izin verilmelidir. Bazen çocuklar, özellikle küçük olanlar duygularını kelimelerle ifade etmekte zorlanıp davranışlarıyla ifade ederler. Bazı çocuklar duygularıyla saldırganlaşarak başa çıkarlar. Sınıf arkadaşları ve kardeşleriyle tartışabilir veya kavga edebilir, ev veya okul kurallarına uymayı bırakabilir, başkalarına zorbalık yapabilirler. Bazı çocuklar korkar. Daha önce korkmadıkları şeylerden korkabilirler veya sessizleşip içine kapanabilirler. Hatta bazı çocuklar kekelemeye başlayabilirler. Bazı çocuklar bedensel tepkiler geliştirirler. Tıbben hiçbir sorunu olmamasına rağmen baş ağrısı veya karın ağrısı hissederler. Bazı çocuklar uyumakta zorlanırlar, kabuslar görür veya okulda konsantre olmakta güçlük çekerler. Özellikle ergenler riskli davranışlar göstermeye başlayabilirler."

Ebeveynler yanlış anlaşılmaları düzeltebilir

Genel olarak çocuklara neler olduğu ve neler olacağına dair yaşına uygun bilgi verilmesi gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, ebeveynlerin bu bilgi verme sürecinde çocukların zihnindeki yanlış anlaşılmaları düzeltmek için de fırsata sahip olduklarını söyledi ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:

- Onu dinlemek ve sizinle duygularını paylaşması için vakit ayırın. Kendi duygularınızı paylaşmanız da onu duygularını ifade etmesi için motive edecektir.

- Üzgün olmanın ve ağlamanın sorun olmadığını söyleyin. 'Hiçbir şey yapmak istemiyor gibisin, üzgün olduğunu görüyorum. Böyle durumlarda üzgün olmak normaldir' şeklinde cümlelerle onu anladığınızı hissettirin ve duygusunu yansıtın.

- Eğer oyun yaşındaysa çizim veya kukla gibi sözsüz ifade yolları ile duygularını sizinle paylaşması için olanak yaratabilirsiniz.

- Okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynler, mümkün olduğu kadar çocuklarınızı gürültüden, karmaşamadan uzakta kalmaya çalışın. Kıyafet seçimi gibi küçük şeyler üzerinde kontrol sahibi olmasına fırsat vermeye çalışın.

Sosyal medya görüntülerine maruz kalması engellenmeli

Çocuğa her şeyin iyi olacağına, güvende olduğuna dair umut ve güvence verilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Dr. Gökçe Vogt, "Güvende olduğunu sık sık hatırlatın. Onu sık sık kucaklayın ve daha çok yanında vakit geçirin. Çocuğunuzun kaybettiği kişi, hayvan ya da eşyalar için yas tutmasına izin verin. Onun yanında olun, güçlü olmasını beklemeyin ve üzgün olmasına izin verin. Elinizden geldiğince hızlı bir şekilde banyo, uyku gibi eski rutinlerinize dönmeye çalışın. Okula başlaması rutinine dönmesine fayda sağlayacaktır. Ayrıca okulda arkadaşlarıyla duygu ve düşüncelerini paylaşabilir. Ergenler yardımlaşma etkinliklerine dahil olduklarında güçlenmiş ve onaylanmış hissederler. Bu yüzden bu etkinliklere dahil olmaları için yönlendirin. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu da sosyal medyadaki görüntülere maruz kalmasının engellenmesi gerektiğidir. Bu durum çocukların maalesef ikincil travmatizasyonuna yol açabiliyor" diye konuştu.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Bucak'ta genç adam evinde ölü bulundu
Bucak

Bucak'ta genç adam evinde ölü bulundu

Burdur'un Bucak ilçesinde akşam saatlerinde 31 yaşındaki genç adam evinde ölü bulundu.

Türk Müziğinin İşe Yaramadığı Şey Yok! İneklerin Stresini Alıyor
Burdur

Türk Müziğinin İşe Yaramadığı Şey Yok! İneklerin Stresini Alıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde yürütülen "Türk Müziğinin Süt İneklerinin Hormon ve Süt Verimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi" projesinde ineklere Türk müziği dinletilerek süt veriminin arttığı gözlemlendi.

Trafik ekipleri trafik haftasında eğitim veriyor!
Burdur

Trafik ekipleri trafik haftasında eğitim veriyor!

Burdur Valiliği'ne bağlı İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme ve Büro Amirliği tarafından Gölhisar Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencilerine Karayolu Trafik Haftası etkinlikleri kapsamında trafik eğitimi verildi.

Muhtarlardan Başkan Özel'e Ziyaret
Burdur

Muhtarlardan Başkan Özel'e Ziyaret

Çeltikçi ilçesi ve köy muhtarları, Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal Özel'i ziyaret ederek bölgenin tarımsal kalkınması için istişarelerde bulundular.

Vali Öksüz'den Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık'a Ziyaret
Burdur

Vali Öksüz'den Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık'a Ziyaret

Burdur Valisi Türker Öksüz, Sağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık'ı makamında ziyaret ederek Burdur'un sağlık yatırımları ve talepleri hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Başkan Ercengiz’in Anneler Günü mesajı
Burdur

Başkan Ercengiz’in Anneler Günü mesajı

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Anneler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.