Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu'nda Yoga ve Sağlıklı Yaşam Programı Yapıldı
Burdur Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu “Sağlıklı Bir Yaşam ve Yoga” programı 10 Aralık saat 14:00’da Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleşti.
YOGA HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Burdur Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu “Sağlıklı Bir Yaşam ve Yoga” programı 10 Aralık saat 14:00’da Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleşti. Uluslararası Profesyonel Yoga Eğitmeni Erol Alkan’ın öncülüğünde gerçekleşen programda “Yoga Felsefesi, Doğru Nefes, Kalp Yogası, Yoga Asanaları, Ani Stres Teknikleri, Derin Gevşeme Teknikleri” gibi konular ele alındı.
“YOGA SAĞLIKLI YAŞAMANIN SIRRIDIR”
Erol Alkan, katılımcılara yoganın sağlıklı bir yaşamın temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak; “Doktora gitmeye ya da ilaç içmeye gerek duymuyorum. Çoğu insan stresten hasta oluyor baktığımızda. Yoga stresi hem azaltıyor, hem de sağlığa doğrudan etki ediyor. Yoga benim için sağlıklı bir yaşamın sırrı.” Sözlerine yer verdi.
“DOĞRU NEFES ALMAYI BİLİRSEK HASTALIKLARDAN KORUNURUZ”
Yanlış nefes alıp vermenin yaşam üzerindeki etkisini açıklayan Alkan, doğru nefes alıp vermenin hastalıklardan korunmada önemli bir rol oynadığının da altını çizdi. Alkan konuşmasında; “İnsanların çoğu doğru nefes almayı bilmediğinden hastalanıyor. Dikkat ederseniz yeni doğmuş bir bebeğin ilk yaptığı şey nefes alıp vermektir ve en doğru doğal solunumu bebekler yapar. Peki, nasıl oluyor bu doğru nefes alıp vermek? Nefesi burundan almak ve vermek. Bedene giren hava, burnun içindeki işçilerin çalışmasıyla beraber hem temizlenir hem de ısınır. Hava boğazdan aşağı doğru indiğinde ise akciğere ulaşır. İnsanların çoğuna baktığımızda burundan alır ağzından verir nefesini. Çok yanlış. Hastalıkları tetikler. Bu konuda Yoga, bireylerin doğru nefes uygulamalarını öğrenmesini de sağlamaktadır. Bu sayede hastalıklardan da korunmuş oluyoruz.” dedi.
RENKLERİN HAYATIMIZA ETKİSİ
Günlük hayatta tercih ettiğimiz renklerin hem enerji akışımızı hem de ruhsal durumumuzu etkileyebildiğinden bahseden Profesyonel Yoga Eğitmeni Erol Alkan;”Yogada renkler önemli bir yer tutuyor. Beyaz bir elbise giydiğimizde karşımızdaki insana pozitif anlamda enerji veriyoruz. Siyah giydiğimizde ise hem ondan hem bizden negatif bir enerji akışı sağlanıyor. Renkler hayatımıza doğrudan etki ediyor. Siyah ve kahverengi rengi hayatımızda kullanmaktan kaçınacağımız iki renk. Bazı renkler bizi rahatlatırken, bazı renkler ise huzursuz ediyor. Kendimizi kötü hissetmemize neden oluyor. Her rengin kendine göre bir anlamı, duygusu ve enerjisi var.” ifadelerini kullandı.
Program devamında vücudumuzdaki çakra noktaları ve çakralara göre beslenme üzerine konuşuldu.
Çakra Nedir?
“Çakra dediğimiz şey, vücutta bulunan enerji merkezlerini ifade ediyor. Çakra noktaları, başımızın üstünden başlar ve omurgamızın hemen altında biter. “
VÜCUDUMUZDAKİ ÇAKRA NOKTALAR
7-Kök Çakra
6- Sakral Çakra (Yaşam çakrası)
5- Ateş Çakra (Solar Çakra)
4- Kalp Çakrası
3-Boğaz Çakrası (Gırtlak Çakrası)
2-Üçüncü Göz Çakrası (Alın Çakrası)
1-Taç çakrası (Tepe Çakrası)
ÇAKRALARA GÖRE BESLENME
7.Kök Çakra için yiyecekler (Kırmızı renk)
Kök Çakramızı beslemek için kırmızı gıdalar tüketmeli, kan şekerimizi dengelemeliyiz. Örneğin; “Kırmızı ve pembe greyfurt, pancar, kiraz, kızılcık, ahududu, kırmızı elma, kırmızı biber, çilek, domates ve karpuz gibi “ yiyecekler.
6-Sakral Çakra (Yaşam Çakrası) için yiyecekler (Turuncu renk)
Sakral çakramızı beslemek için bol su içmek, sağlıklı yağlar içeren besinler tüketmeliyiz. Örneğin “Fındık, balık, kayısı, havuç, portakal, tatlı patates”
5-Ateş Çakra (Solar Çakra) için yiyecekler (Sarı renk)
Ateş çakra, enerjiyi temsil eder. Bu ateş merkezi vücudumuzun tam orasıdır. Midemizi ifade eder. Ateş çakrayı beslemek için ise “Zencefil, limon,ananas” gibi yiyecekler tüketilir.
4-Kalp Çakrası için yiyecekler (Yeşil renk)
Empati, merhamet ve sevgiye dair ne varsa bu çakra ile alakalıdır. Bu çakramızı beslemek için ise “Ispanak, lahana, roka, pazı, yeşil yapraklı sebzeler” yiyecekler tüketilir.
3-Boğaz Çakrası için yiyecekler (Su yeşili renk)
Bu çakra için, yediklerimizi dikkatli bir şekilde tüketmek son derece önemli. Boğaz çakrasını beslemek için “çorba,meyve suları,çaylar,kavun” gibi yüksek sıvı içeren yiyecekler tüketilir.
2-Üçüncü göz çakrası (Mavi renk)
Üçüncü göz çakrasını beslemek için mavi-mor gıdalar tüketilir. Gıdalardaki besinler beyni besler. Bu gıdalar; “Böğürtlen, mor üzüm, yaban mersini”
1-Taç Çakra (Tepe Çakrası) için yiyecekler (Toprak renk)
Taç çakramızı temizlemek için ise “Hindistan cevizi, sarımsak, soğan, şalgam” gibi yiyecekler tüketilmelidir.
-Program, soru cevap şeklinde son buldu.
çağdaş burdur