Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Sarıkamış Harekâtı Konferansı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından “Sarıkamış’ta Solan Hayaller” konulu konferans düzenlendi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ve Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü tarafından “Sarıkamış’ta Solan Hayaller” konulu konferans düzenlendi.

Avşar Han Sinema Salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Öğün katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta Prof. Dr. Tuncay Öğün, Ruslar ile gerçekleştirilen Sarıkamış Harekâtı’nda üstünlüğün Türk askerinde olduğuna vurgu yaparak şunları belirtti: “Cephede sayısal üstünlük Türk Ordusuna aitti. Bizde 3 Türk Kolordusu, 90 bin savaşçı bulunuyorken Ruslarda ise 2 Rus Kolordusu ve 65 bin savaşçı vardı. Ancak zamanın şartlarından dolayı Türk ordusu açlıkla pençeleşiyor ve günlük 600 tona ulaşan erzak ve yem ihtiyacı karşılanamıyordu. Cepheye sırtlarında erzak taşıyan kadın ve çocuklar vardı. Onlar da o askerlerin yakınlarıydı. Ruslar ise demiryoluna sahip oldukları için lojistik üstünlük sağlıyorlardı. 230 ton kapasiteli yük vagonları bulunuyordu. Rus ordusu askeri barınma açısından da iyi durumdaydı. Seyyar mutfakları vardı. Türk ordusunun ise kışlık donanımı eksikti. Bu eksiklikteki en büyük etken Rus filosunun cepheye gönderilen 60 bin takım kışlık giyimini Karadeniz’de 7 Kasım 1914’te batırmasıydı. Bu yüzden Sarıkamış Karadeniz’de kaybedilmiştir de diyebiliriz. Türk askeri Sarıkamış’a ulaşmıştır ancak sayıları 5 bini geçememiştir. Askerlerimiz burada canlarını, üşümelerini, açlıklarını düşünmeden büyük bir kahramanlıkla savaşmışlardır. Harekât sonundaki kayıplara bakacak olursak; Türk ordusunda 30 bin şehit, 20 bin esir ve 17 bin hasta ve yaralı bulunuyordu. Siz Sarıkamış’ta savaşılmadan ölündü sözlerine bakmayın. Bizim Türk askerimiz aslanlar gibi savaştı. Bu vatan için savaşarak canlarını feda edenlerin sayısı da fazlaydı. Rus ordusunun kayıpları ise ölü, yaralı ve hasta olarak 26 bin askeri kaybettiler. 2 bin 500 Rus askeri de Türklere esir düşmüştür. Askerlerimiz Sarıkamış’a ulaşmış ve kahramanca göğüs göğüsse savaşmışlardır. O yüzden Sarıkamış anlatılmalı ve bilinmelidir.”

Konferans Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Özer’in Prof. Dr. Tuncay Öğün’e teşekkür belgesi takdim etmesi ile son buldu.

Makükonferansson dakikaTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.