Çerçin Kavununun Tohumu BATEM Tarafından Geliştirilecek

Burdur’un Gökçebağ (Çerçin) Köyü’nde yetiştirilen ve ismini de köyden alan Çerçin Kavunu tohumu Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Antalya Şube Müdürlüğü (BATEM) tarafından geliştirilecek.

Küresel ısınmaya bağlı olarak aşırı sıcaklar nedeniyle fidan aşamasında iken kurumaya başladığı için verim düşüklüğü yaşanan Çerçin Kavunun hastalıklara ve kuraklığa dayanıklı hale gelmesi için çalışma başlatıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğün bağlı Türkiye’nin önemli araştırma kurumlarından biri olan BATEM ilimize özgü kış aylarına kadar dayanan Çerçin kavunu ürerinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunulacak. TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve Ak Parti Burdur Milletvekili Bayrak Özçelik, BATEM Müdürü Doktor Abdullah Ünlü, Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul’un destekleriyle 1970 yıllarda ülkenin dört bir yanına gönderilmekte iken ilerleyen yıllarda küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliğine paralel olarak kuruma, güneş yanıklığına maruz kalarak verim düşüklüğü yaşanan çerçin kavununun yeniden yaygın bir şekilde ekim-dikiminin yapılması için tohumu üzerinde yapılacak çalışmalarla daha dayanıklı hale getirilerek Burdurlu çiftçilere sunulması planlanıyor.

İLK GİRİŞİMİ MİLLETVEKİLİ ÖZÇELİK YAPMIŞTI
Çerçin kavununun yaygın bir şekilde yeniden ekim-dikimi yapılması için dönemin Tarım Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunduklarını hatırlatan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik dün gazetemiz Muhabiri Halil İbrahim Kara’ya yaptığı açıklamada, “İlk olarak Osman Koçibay Çerçin kavunu tohumunu bize ulaştırmıştı. Biz de gerekli yerlere gönderdik. Çalışmaları takip ediyoruz. Atalarımızın kullandığı tohumların tarımda kullanması için TAGEM’e, Araştırma Enstitülerine gerekli başvuruları yapmış, tohumları da göndermiştik. Çerçin kavununun bir özelliği var zaten. Gölün etrafındaki arazilerde yeniden ekilmesi için çalışmalarda bulunacağız” dedi.

BUTSO MECLİS BAŞKANI ÇELİKER: “ÇALIŞMALARIN BİR AN ÖNCE TAMAMLANMASINI ARZU EDİYORUZ”
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Çeliker, “Çerçin kavunun yeniden yaygın şekilde ekilip dikilmesi için Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Antalya Şube Müdürlüğü’nün yapmayı planladığı çalışmaları destekliyoruz. Gerek ilimizin tanıtımı gerekse yöre çiftçileri için önemli gelir kapısı olan Çerçin Kavun türünün daha dayanıklı hale gelmesi çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını arzu ediyoruz. Emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

KEYİK: “YERLİ, YÖRESEL, TÜRKİYE’YE MAL OLMUŞ ÇERÇİN KAVUNUNU TEKRAR ÜRETİRİZ DİYE ÜMİT EDİYORUM”
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik; “Burdur’un Çerçin kavunu 35-40 yıl önce bir markaydı. Bilindiği üzere ülkenin birçok iline kamyonlarla gönderiliyordu. Gittiği yerde ağız tadıyla tüketiliyordu. Fakat son 10-15 yıldır koyu yeşil renkli kış aylarına kadar dayanan Çerçin kavun türü artık eskisi gibi yetişmiyor. Toprak mı değişime uğradı? Atılan gübre mi tesir etti?. Veya sudan mı? gölün çekilmesinden mi ? Nedenlerinin ne olduğunu bilemiyoruz. Çerçin kavun türünü yeniden gündeme getirdiğiniz için öncelikle Çağdaş Burdur Gazetesi idari ve muhabir kadrosuna teşekkür ediyorum. BATEM gerekli çalışmayı yapar. Sorunun nerede olduğunu çözeriz. Havadan mı?, Sudan mı? Topraktan mı? Neden o yıllarda yetişen kavun şu an yetişmiyor? Hastalıkları ortaya çıkarırız, bu sorunlar üzerinde bir çalışma yapar, inşallah tekrar yerli, yöresel, Türkiye’ye mal olmuş Çerçin kavununu tekrar üretiriz diye ümit ediyorum” diye konuştu.

MÜDÜR TUĞRUL: “HEDEFİMİZ YEREL VE MİLLİ TOHUM”
Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul; “Bakanlığımız milli tohumların geliştirilmesini ön planda tutuyor. İnşallah Çerçin kavununun da geliştirilmesi Türkiye’ye örnek olur. İnşallah yerelden gelen bir kavun türünü de bu bölgemizde yaygınlaştırırız. Bunun sonucunda da çiftçimize katkı sağlarız. Bizim hedefimiz, yerel, milli tohum” sözlerine yer verdi.

GAZETEMİZ ÇERÇİN KAVUNUNU YENİDEN GÜNDEME GETİRDİ
Manisa Kırkağaç kavununun BATEM tarafından susuzluğa ve hastalıklara dayanıklı olarak geliştirildikten sonra geçen ay Burdur Düğer Köyü’nde Ahmet Horzum’un dikimi yapılan tarlasında ilk hasat ve tanıtımının yapıldığı ‘Tarla günü’ etkinliğinde Çerçin Kavunu yeniden gündeme geldi. Çağdaş Burdur Gazetesi tarafından muhabir olarak görevlendirilen Halil İbrahim Kara, BATEM Müdürü Doktor Abdullah Ünlü’ye Çerçin Kavununun da araştırılıp geliştirilmesini çalışmalarını hatırlattı. Yeniden gündeme gelen gelişme üzerine Gökçebağ (çerçin) Köyü kavun üreticisi Ali Horzum, yerli ata tohumunu BATEM’e ulaştırılmak üzere gazetemiz muhabirine teslim etti. Gazetemiz muhabiri tarafından BATEM’e kargo ile gönderilen çerçin kavunu ve tohumları üzerinde araştırma ve geliştirmede yapılması planlanıyor.

BATEM MÜDÜRÜ ÜNLÜ: “ÇERÇİN KAVUNUNU DA DAHA DAYANIKLI HALE GETİREREK ÜRETİCİLERİMİZİN HİZMETİNE EN KISA SÜREDE SUNARIZ.”
BATEM Müdürü Doktor Abdullah Ünlü verdiği tele röportajda “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz 1970’li yıllardan bu yana sebze ıslahı konusunda yerli ve milli tohum çeşidi geliştirmeye çalışıyor. Bunun örnekleri değişik illerimizde oldu. Özellikle Konya bölgesinin meşhur Çumra kavunu üzerinde çalışıldı ve Çumra’ya kazandırıldı. Bu günlerde Ankara’nın kazan kavununu yeniden ele alıp çalıştık. İnşallah hep birlikte Burdurumuz için de Burdur’un meşhur Çerçin kavununu da daha dayanıklı hale getirerek üreticilerimizin hizmetine en kısa sürede sunarız” diye konuştu.

ALİ HORZUM: “MEMNUN OLURUZ”
Gökçebağ (Çerçin) Köyü’nde kavun yetiştirmeye devam eden birkaç çiftçiden biri olan Ali Horzum, “BATEM Müdürümüz Doktor Abdullah Ünlü’ye yerli çerçin tohumlarımızı gönderdik. Göl çekilmeden önce iyi verim aldığımız Çerçin kavunu gölün (Burdur Gölü) çekilmesiyle birlikte kuruma, güneş yanıkları olmaya başladı. Yerli tohuma önem veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Antalya Şube Müdürlüğü tarafından kavun türünün geliştirilip yaygınlaştırılacak olmasından son derece memnun oluruz” dedi.

KÖY MUHTARI PEKŞEN KÖY HALKI ADINA TEŞEKKÜRLERİNİ SUNDU
Gökçebağ Köyü Muhtarı Süleyman Pekşen ve azaları Çerçin kavununun yeniden yaygın olarak ekilip dikilmesi, hastalıklara karşı ve susuzluğa karşı dayanıklı hale getirme çalışmalarından dolayı köy halkı adına emeği geçen, katkıda bulunanlara teşekkürlerini sundular.

Halil İbrahim KARA

ÇERÇİN KAVUNUBatı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsügökçebağ köyüTürkiyeBurdurBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.