Emekli Mustafa Çalışkan: Hobi Safran Yetiştiriciliği Ekonomik Kazanca Dönüşüyor
Burdur'un Bucak ilçesinde Emekli Mustafa Çalışkan, hobi olarak başladığı safran yetiştiriciliğinde ekonomik kazanca ulaştı.
Burdur'un Bucak ilçesinde Emekli Mustafa Çalışkan, hobi olarak başladığı safran yetiştiriciliğinde ekonomik kazanca ulaştı.
Emekli Safran Yetiştiricisi, Hobi Olarak Başladığı İşi Ekonomik Kazanca Dönüştürüyor
Burdur'un Bucak ilçesinde yaşayan emekli Mustafa Çalışkan, hobi olarak başladığı safran yetiştiriciliğinde ekonomik kazanca ulaştı.
Çalışkan, yaptığı açıklamada, emekli olduktan sonra hobi olarak safran yetiştiriciliğine karar verdiğini söyledi. Safranın her türlü toprakta yetişebilen bir bitki olduğunu belirten Çalışkan, "Özellik olarak bunun dikimi rahat. Yapacağınız yeri önce ottan arınması için çapalama yapıyorsunuz, sürüyorsunuz. Daha sonra bu yanık samra ile bunları sıra sıra üç sıra şeklinde dikiyoruz. Diktikten sonra aşağı yukarı 8 sonlarında ağustosun yirmisi gibi dikimi yapılır, kasım ayında çiçek açar. Bu çiçeklerin polenlerini ayıklıyoruz, sonra ayıkladığımız polenleri kurutuyoruz, en sonunda da satışa sunuyoruz" dedi.
Safranın bir dönüme 100-110 kilo dikildiğini belirten Çalışkan, "Bizim ilk dikimimiz de Safranbolu'dan kendi memleketinden aldık tohumunu. Bize, 'ilk sene bir dönümden 250 gram oluyor. 2. Dönümden yarım kilo 3. Dönümden 1 kiloya kadar çıkıyor' dediler. Ama biz burada henüz amatör olduğumuz için o verime ulaşamadık ama bize de hayrı oluyor" diye konuştu.
Safranın her türlü toprakta olduğu gibi topraksız dahi yetişebildiğini ifade eden Çalışkan, "Mesela şöyle söyleyeyim bir tas gibi bir şeyin içine biz yazdan numune şeklinde bırakıp köklemiştik. Biz onu orada unuttuk kasım ayında kendi kendine çiçek açmış. Kesin olacak değil tabi ama bu bitki sarımsak gibi ilk yıl tane dikiyorsunuz adet halinde, ertesi sene 5-6 oluyor tıpkı sarımsak gibi. Bu bitki 20'ye kadar çoğalıyor. Adet ne kadar çok olursa bunun tanesi küçülüyor. Gram bazında elde ediyoruz. İlk sene ektiğinizde 250 gram kadar falan oluyor. Mesela bir çiçekten 20 ye kadar çoğalıyor. Bu bakımınıza göre değişir. 600 metreye kadar 50 kilo safran diktim yarım dönümden az fazlaydı. 3. Sene kazdığımda 350 kilo tohum aldım. Burada aşağı yukarı 7'ye katladı" dedi.
Safran yetiştiriciliğini hobi olarak veya eli boş olup da yapmak isteyenler için tavsiye ettiğini belirten Çalışkan, "Hakikaten ben bayağı ekonomik olarak da, psikolojik olarak da insanı rahatlattığını düşünüyorum. Yapmalarını tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.