MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Deneyimli Profesyoneller Yetiştiriyor
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, gastronomi ve turizm sektörüne deneyimli profesyoneller yetiştiriyor.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, gastronomi ve turizm sektörüne deneyimli profesyoneller yetiştiriyor. Uygulamalı eğitim modeli ve zorunlu yabancı dil eğitimi ile öğrencilere kaliteli eğitim imkanı sunuyor. Tercih eden adaylar için iş bulma kolaylığı sağlayan Yüksekokul, turizm ve mutfak sanatları bölümleri ile dikkat çekiyor.
Beş Yıldızlı Tesislerde Uygulamalı Eğitim Olanağı: MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu gastronomi ve turizm sektörüne deneyimli profesyoneller yetiştiriyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite adayları için tercih süreci başladı. Gastronomi ve turizm sektöründe deneyim sahibi olmak isteyen adayların ilk sıralarında beş yıldızlı tesislerde uygulamalı eğitim olanağı sunan MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu geliyor.
Türkiye’de ilkler arasında bulunan 6+2 uygulamalı eğitimin verildiği Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda dünya mutfakları, Osmanlı mutfağı, pastacılık, hamur işleri gibi derslerin verildiğini söyleyen Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Murat Yeşiltaş; “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz turizm işletmeciliği ile gastronomi ve mutfak sanatları lisans bölümleri ve bunlara bağlı olan yüksek lisans programlarından oluşmaktadır. Lisans programlarımızda 6+2 uygulamalı eğitim modeli uygulanmaktadır. Bu süreç içerisinde öğrencilerimiz uygulamalı eğitimlerini iş yeri mesleki eğitimi kapsamında sektörde yapabildiği gibi üniversitemiz içerisinde bulunan Lavanta Tepesi Otel’de de yapabilmektedir. Buna ilaveten yüksekokulumuzda her iki bölümde de staj eğitimi zorunlu olarak uygulanmaktadır. Bu 60 günü kapsamaktadır. Dolayısıyla dördüncü sınıf öğrencileri bir tam yılını sektörde uygulamalı eğitim alarak geçirmektedir. Aynı zamanda eğitim süreci kapsamında 3 yıl boyunca öğrencilerimiz uygulama mutfağında eğitimlerini yapabildiği gibi sektörel uygulama gibi farklı dersleri de Lavanta Tepesi Otel’de yürütmektedir. Yüksekokulumuz, gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde dünya mutfakları, Osmanlı mutfağı, pastacılık, hamur işleri gibi farklı dersler bulunmaktadır. Bu dersler deneyimli hocalar nezaretinde yürütülmekte ve öğrencilerimizin elde ettiği buradaki deneyimler sayesinde sektörde çok rahatlıkla iş bulabilmektedir. İlaveten dersler sürecinde öğrenciler yapmış oldukları uygulamaları ya da yemekleri yüksekokulumuz bünyesinde bulunan Kitap Kahve Kafeteryasında satışa sunmakta, bu esnada ilgili ders kapsamında öğrencilere müşteriler tarafından notlar verilmektedir. Bu notlar hocaların nezaretinde tekrar öğrencilerin başarı notu olarak değerlendirilmektedir.” şeklinde konuştu.
Zorunlu Yabancı Dil Eğitimi Verilmekte
Turizm sektöründe yabancı dilin önemini de anlatan ve Yüksekokulda zorunlu yabancı dil eğitiminin olduğunu söyleyen Müdür Yeşiltaş; “Bunlara ilaveten yüksekokulumuzda zorunlu olarak İngilizce dersi uygulanmakta. İkinci ve üçüncü yabancı dil olarak Almanca ve Rusça gibi eğitimler verilmektedir. Yüksekokulumuzdan mezun olan öğrenciler eğer gastronomi ve mutfak sanatlarını tercih etmişse, mezun olduklarında almış oldukları deneyimler sayesinde mutfaklarda şef olarak çalışmaktadır. Turizm işletmeciliği bölümünü tercih edenler ise, orta düzey yönetici olarak başladıkları işlerinde genel müdürlük düzeyine kadar yükselebilmektedir. Tabii ki Yüksekokulumuzda yabancı dil eğitimine ekstra bir önem verilmektedir. Bu anlamda Yabancı Diller Yüksekokulu ile yakın bir temas içerisindeyiz ve oradan gelen alanında uzman doktora düzeyine sahip hocalarımız yabancı dil eğitimlerini vermektedir. Bu anlamda yeterli çalışan, bu işe gönül veren öğrenciler iyi bir yabancı dil bilgisiyle sektörde çok rahatlıkla hizmet vermektedir. Buna ilaveten biz şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Yüksekokulumuzdan mezun olan öğrencilerin uygulamalı ders eksiği bulunmamaktadır. Sektöre gittiklerinde herhangi bir eksiklik ya da aksaklık bulunmamaktadır. Bunun en önemli teminatı da sektör deneyimi olan, sektöre yetkin hocalarımızın öğretim elemanlarımızın bulunmasıdır.” dedi.
Mezun Olan Öğrenci Hemen İş Bulmakta
Öğrencilere verilen uygulamalı eğitimin yanında ünlü şeflerle ya da yöneticilerle öğrencileri buluşturduklarından söz eden Müdür Yeşiltaş, “Dönem içerisinde farklı düzeylerde şefleri ya da yöneticileri okulumuza davet ederek, öğrencilerimizi sektör temsilcileriyle buluşturuyoruz. Okulumuzun avantajlarından birisi de turizm sektörünün oldukça iyi olduğu Antalya ya da Fethiye gibi turizm bölgelerine yakın olmasıdır. Bu yakınlık bize oldukça fayda sağlamaktadır. Buradaki yöneticileri öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Onların da deneyimlerinden faydalanıyoruz. Dolayısıyla hem üniversitemiz içerisinde bulunan Lavanta Tepesi Otel, hem üniversitemiz Yüksekokuluna ait Uygulama Mutfağı, hem de üniversitemiz içerisindeki laboratuvarlar hocalarımızla bütünleştiğinde yetenekli, yetkin, beceri düzeyi yüksek öğrencileri mezun etmiş oluyoruz. Bu anlamda mezun olan öğrencilerimizin sektörde iş bulmak gibi bir zorluğu oluşmamaktadır. Deneyim sahibi olmak isteyen ve turizm sektöründe iyi bir yer edinmek isteyen öğrencilerimizi MAKÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’na bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.