Öğrenciler Yaşlıların Yanında! Yaşam Kalitelerini Yükseltiyor!
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Çavdır Meslek Yüksekokulu, yalnız yaşayan yaşlılara yönelik psikososyal destek ve bakım hizmeti sunan örnek bir uygulamaya başladı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Çavdır Meslek Yüksekokulu’nda evrensel bilgiden toplumsal katkıya misyonuna uygun, örnek bir toplumsal katkı uygulaması hayata geçirildi. Uygulamanın amacı, Çavdır ilçesinde yalnız yaşayan yaşlı bireylere yönelik psikososyal destek sunmak, yaşlı bireylerin sağlık okuryazarlığı seviyelerini artırmak ve kuşaklararası dayanışmayı güçlendirmektir.
Uygulama, Çavdır Meslek Yüksekokulu ve Çavdır Kaymakamlığı işbirliğinde, Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Özge Kutlu koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Bu uygulama kapsamında Yaşlı Bakım Programı ile Sosyal Hizmet Programı’ndan birer öğrenci eşleşerek bir grup oluşturmuş, her bir grup da yalnız yaşayan veya bakım ihtiyacı bulunan yaşlı bireyler ile eşleştirilmiştir. Uygulamanın ilk adımı olarak öğrenciler, ziyaret edecekleri yaşlı bireyin yaşadığı mahalle muhtarı ile görüşerek muhtarları uygulama hakkında bilgilendirmiştir. Böylelikle yaşlı bireylerin yapılan uygulamaya ilişkin güvenlik ile ilgili endişe duymamaları sağlanmıştır. Yapılan bilgilendirmenin ardından öğrenciler yaşlı bireyleri evlerinde ziyaret etmeye başlamıştır.
Uygulama hakkında bilgiler veren Öğr. Gör. Özge Kutlu, yaşın ilerlemesi ile birlikte fiziksel kısıtlılıklar, bilişsel gerileme, sağlık sorunları, sosyal izolasyon, ekonomik sorunlar gibi çeşitli nedenlerle yaşlı bireylerin desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir. Yaşlı bireylere sunulan desteğin, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırma ve bağımsızlığını sürdürme için kritik bir role sahip olduğunu ifade eden Kutlu, uygulama kapsamında yaşlı bireylere psikososyal destek ve bakım hizmeti sunmanın yalnızca yaşlı bireylerin faydasına olmadığını, aynı zamanda genç ve yaşlı kuşak arasında bilgi ve deneyim paylaşımına olanak veren, toplumsal bağları güçlendiren, kültürel mirasın aktarılmasına katkı sunan bir uygulama olduğunu vurgulamıştır.
Çavdır ilinde yaşlı bireylerin sosyal izolasyon riskini azaltmak, fiziksel ve zihinsel sağlıklarını desteklemek, topluma katılımlarını artırmak ve onları toplumun aktif bir parçası haline getirmek amacıyla hayata geçirilen bu uygulamanın öğrencilerin öğrendikleri bilgi, beceri ve deneyimlerin toplumun yararına kullanılmasına olanak sağlayarak “evrensel bilgiden toplumsal katkıya” misyonunu bir söylem olmaktan çıkarıp uygulamaya geçiren örnek bir çalışma olduğunu ifade eden Kutlu, “bu uygulama sırasında öğrenciler yaşlı bireyin ihtiyaçları özelinde planlanmış sağlık okuryazarlığı ve kamu okuryazarlığını geliştirmeye yönelik psikoeğitim uygulamaları gerçekleştirmekte, yaşlı bireyler ile öğrenciler sosyal etkinlikler, fiziksel ve zihinsel aktivite gibi çeşitli faaliyetler yapmakta. Meslek Yüksekokulumuzda yürütülen bu örnek uygulama, yaşlıların yaşam kalitesini artırırken diğer yandan kuşaklararası dayanışmayı pekiştirmekte ve yaşlı-genç kuşaklar arasındaki iletişimi ve etkileşimi artırmakta.” şeklinde konuştu.