XI. Muhasebe Düşünce Kampı MAKÜ’de Başladı
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde düzenlenen XI. Muhasebe Düşünce Kampı'nda, alanında uzman akademisyenler muhasebe biliminin güncel konularını ve geleceğini tartışıyor.
XI. Muhasebe Düşünce Kampı MAKÜ’de Başladı
Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen XI. Muhasebe Düşünce Kampı, Lavanta Tepesi Otelde başladı. 27-30 Haziran tarihler arasında gerçekleştirilecek olan XI. Muhasebe Düşünce Kampında Dünyanın farklı ülkelerden ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen alanında uzman akademisyenler hem muhasebe bilimini derinlemesine ele alacaklar, hem de Burdur’un kültürel ve tarihi değerlerini yerinde görme fırsatı yakalayacaklar.
İstiklal Marşı ve Saugı Duruşu ve tanıtım filminin izletilmesi ile başlayan XI. Muhasebe Düşünce Kampı’nın açılış programında açılış konuşmasını Prof. Dr. Selahattin Karabınar, Prof. Dr. Ümmühan Aslan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Tekşen yaptılar.
Konuşmalarında MÖDAV’ın yaptığı çalışmalar ve düşünce kamplarından bahsettiler ve kampın muhasebe bilimi açısından fayda sağlayacağını aktararak ev sahibi MAKÜ Yönetim ekibine ve emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
MÖDAV Onursal Başkanı Prof. Dr. Nalan Akdoğan da kampın muhasebe biliminin bugünü ve geleceğinin tartışılması noktasında önemli bir etkinlik olduğuna dikkat çekerken, MÖDAV’ın neden ve nasıl kurulduğunu ve çalışmalarından söz etti. MÖDAV’ın kurumsal bir yapı olmasında ve kampta emeği geçen herkese teşekkür etti.
MÖDAV Başkanı Prof. Dr. Nuran Cömert de yaptığı konuşmasında Muhasebe Düşünce Kampının ilk olarak 15 yıl öncesinde 2009 yılında Ayder Yaylası’nda başladığını, MÖDAV İstanbul Şubesi olarak verdikleri destek ile Düşünce Kampına kurumsal bir yapı kazandırdıklarını ve muhasebe mesleğinin niteliğinin artması için çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Cemal İbiş de bir konuşma yaparak Muhasebecilik mesleğinin geleceğinin ne olacağına dair konuştu. Büyük tedirginliklerin olduğunu düşündüğünü aktaran İbiş, teknolojinin özellikle yapay zekanın mesleği etkilemeye başladığını aktardı. Meslek mesuplarının ve mesleğe yeni girecek olan adaylarda ciddi endişelerin oluştuğunu, bu endişeleri ortadan kaldıracak çözümler bulunması gerektiğini söyledi. Akreditasyon konusunun önemine değinen İbiş, birçok alanda akreditasyon kurumları oluşturulduğunu ve odalar olarak bir araya gelinip bir akreditasyon birimi oluşturarak üniversitelerdeki muhasebe eğitimlerini akredite edip, kalitesini artırmak gerektiğini aktardı.
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar muhasebe düşünce kampına ev sahipliği yapılmasından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitenin çalışmalarından ve muhasebe biliminden söz etti.
Mezun Olan Öğrencilerimiz İş Bulma Sıkıntısı Yaşamıyor
Türkiye’de ilk defa uygulanan 6+2 ve 7+1 eğitim modellerinden de söz eden Rektör Dalgar; “Üniversitemiz, özellikle muhasebe ve işletme alanlarında ileri düzeyde eğitim ve uygulamalar sunarak öğrencilerimizin iş dünyasında başarılı olmasını hedeflemektedir. Türkiye’de ilk defa uygulanan 6+2 ve 7+1 eğitim modelleri sayesinde, öğrencilerimiz dördüncü sınıfta bir yıl boyunca iş başı eğitim alarak mezun olduktan sonra iş bulma oranlarını artırmaktadır. Bu modellerin başarılı olduğunu, mezunların büyük bir kısmının aynı iş yerinde çalışmaya devam etmesinden anlıyoruz.” İfadelerini kulladı.
Muhasebe biliminin evrensel adalete katkı sağlayan bir bilim dalı olduğunu aktaran Rektör Dalgar, “Muhasebenin sadece teknik bir bilim olmanın ötesinde, adalet, sosyal sorumluluk ve etik gibi değerlerin de ön planda olması gerektiğine inanıyorum. Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte, muhasebenin rutin işlerinin makineler tarafından yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle, muhasebenin insanlığın yararına olacak şekilde adil ve sürdürülebilir bir dünya için nasıl katkı sağlayabileceği üzerinde düşünmemiz gerekmektedir.
Üniversitemizde muhasebe eğitiminin bu felsefi boyutlarını da öğrencilere aktarıyoruz. Yönetim süreçlerinde muhasebe biliminin sağladığı sistematik ve veri odaklı yaklaşım, karar alma süreçlerinde büyük avantaj sağlamaktadır. Üniversitemiz, eğitim kalitesi açısından dünya sıralamasında önemli bir yer edinmiş olup, çeşitli projeler ve teknolojik yenilikler ile sektöre somut çözümler üretmektedir.
Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden bir üniversite olarak, toplumun geniş kesimlerine fayda sağlamayı amaçlıyoruz. Anadolu'da kurulan yeni üniversitelerden biri olarak, bölgenin ve ülkenin meselelerine çözümler üretmek için gayret gösteriyoruz. Programın başarılı geçmesini diliyor ve burada bulunduğunuz süre boyunca Burdur’un ve üniversitemizin güzelliklerini keşfetmenizden mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum.” Dedi.
Konuşmalardan sonra çevrimiçi bağlantı ile katılım sağlayan Felsefeci Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi “Felsefe Işığında Muhasebe” konusunda sunumunu gerçekleştirdi.
30 Haziran Pazar günü tamamlanacak olan XI. Muhasebe Düşünce Kampında “Etik Felsefesi”, “Uluslararası Etik Standartlarında Kullanılan Etik Yaklaşımlar”, “Finansal ve İşletme Raporlamasının Kökeni”, “osyal Bilimlerde Bir Metodoloji Olarak Hermeneutik”, “Uygulamaya Yön Veren Teorilere Genel Bir Bakış”, “Finansal Raporlar Talepleri Karşılayabiliyor mu?”, “Yeni Gelişmeler Karşısında Muhasebenin Tanımı Güncellenmeli mi?”, “Muhasebenin Sonu”, “UFRS 18’in Finansal Tablolara Getirdiği Değişiklikler”, “IASB’de Gündem” temaları irdelenecek.