BAŞKAN ERCENGİZ “KİMBİLİR BELKİ YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

Corona bize neleri hatırlattı, neleri öğretti? Bu salgından sonra dünya yeniden düzenlenecek. Yerkürenin ekonomik, siyasal, inançsal ve çıkar amaçlı birliktelikleri yeniden kurulacak.

BAŞKAN ERCENGİZ “KİMBİLİR BELKİ YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”

Corona bize neleri hatırlattı, neleri öğretti?

Bu salgından sonra dünya yeniden düzenlenecek. Yerkürenin ekonomik, siyasal, inançsal ve çıkar amaçlı birliktelikleri yeniden kurulacak. Belki 2020 sonuna kadar tüm yerküreyi hallaç pamuğu gibi atacak olan bu virüs; doğanın temel döngüsü içerisinde güvenliğini almayan aklını kullanamayan ve deneyim paylaşımını önemsemeyenler elemeye tabi tutulacaklar.

Yüzyıllardır birbiri ile savaşan devletler bile şu anda sınır güvenliği dışında savaşmayı düşünmüyor, çünkü şu anda en büyük savaş kimliği belli ama belirsiz bir düşmanla savaşmak zorunda olması.

Peki insanoğlu bu süreçte ne öğrendi neleri hatırladı?

Hastalık malum Çin’de başladı ve hızla yayıldı. Çin sert ve katı müdahalelerle şimdilik kontrol altına almış gibi gözüküyor ama virüsün mutasyona uğrama olasılığı ve salgın tehditinin küresel devam etmesi Onları da rahatlatmadı. Şu ana kadar en trajik yaşayan ülke İtalya ise önlemlerde geç kalmasının bedelini çok ağır ödüyor.

İspanya Fransa İngiltere de Almanya kadar başarılı olamadı. Çünkü İkinci Dünya Savaşı sonrası sanayi hamlesini yapmış, kalabalık şehirler yerine sanayisini ülkeye dağıtmış; tarım ve hayvancılıktan vazgeçmeden kendi kendine yetebilir devlet ünvanını kazanmış, sosyal güvenliğini şeffaf adaletli her yurttaşa eşit sağlamış Ar-Ge çalışmaları ile sağlıkta geri kalmamış ve en önemlisi disiplini hayatın her alanına yaymış güçlü bir devlettir.

Gücü aslında devletin değil kendi vatandaşının gücüdür. Kuralları belirlemiş ve uygulayan devlet vatandaşının kurallara harfiyen uyması neticesinde bu salgını insan sağlığı başta olmak üzere birçok alanda en az hasarla atlatacak.

Genç nüfusu ile güçlü Devletimizin ve Milletimizin sınavı yeni başlıyor. Devlet tüm imkanı ile seferber olurken Milletimizin de büyük bir çoğunluğun elinden geleni yaptığını görüyoruz, ancak durumun ciddiyetinin farkında olmayan bir kesim tüm yapılanlara inat süreci sabote ediyor.

Durum böyle iken; otokontrol mekanizmasını harekete geçirmeliyiz, yanlış yapanları kurallara uymayanları uyarmalı ve toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz.

Peki bu virüs bize neleri hatırlattı neleri öğretti?

Her şeyden önce; bireysel temizliği hatırladık, ıslak mendiller yerine güzel kokulu sabunları elma sirkesini çamaşırsuyunu ve korkmayı korunmayı hatırladık.

Düşünün bir kere çok değil daha bir ay önce mültecileri, Suriye’de şehit düşen evlatları, çığ ve deprem felaketlerini konuşurken her şeyi unuttuk yalnızca yaşamda kalma kaygısı ile kendimizi hatırladık. Sevdiklerimizi büyüklerimizi akraba ve eşi dostu hatırladık.

Anasını babasını belki ayda bir zor arayan metropol çalışanları şimdi neredeyse saat başı aramaya başladı, sanal marketten mutfak ve temizlik ihtiyaçlarını karşıladı.

Yakın akrabalarla temas kurup anne babalarını kontrol için onlara görev verdiler; kısacası anamızı babamızı hatırladık.

Kadınlarımız yemekte harikalar yaratıyor, evler daha düzenli çocuklar uykusunu almış sürekli Şubat tatili havası var, aile olduğumuzu hatırladık.

Elinden dikiş gelenin gönüllü maske tulum dikebileceğini, evinden çıkamayacak olanlar için alışverişi mahallenin gençlerinin yapabileceğini, canımızı emanet ettiğimiz sağlık çalışanlarına “nasıl olsa parasını alıyor” demek yerine alkışla teşekkür edebilmeyi, zorluğu darlığı yokluğu çaresizliği hissedebilmeyi hatırlattı.

Beş yıldızlı otelleri, sonu -ET diye biten yanar dönerli et satan restoranları, boş boş oturup zaman öldürüp adını sosyalleşme koydukları dedikodu kafelerini, emekliyim diyerek çay parasına oyun oynanan kahvehaneleri, kapitalizmin dayattığı tüketim biçiminin ışıklı çok katlı AVM’lerini unutturup evde yaşamayı, mısır patlatıp tv izlemeyi, mahalle bakkalından alışverişi, evdeki tamir edilmesi gerekenleri, evde ders çalışan çocuklarla cebiri, Türkçeyi, kimyayı,biyoloji tarihi, neredeyse hücre yapısında golgi cisimciğini mitokondriyi hatırladık.

Peki neyi ya da neleri öğretti ?

Öğrendiğimiz en önemli şey; insanın ne kadar aciz olduğu, en sevdiklerine bile sarılıp kucaklaşmanın yasak olabileceğini öğretti.

Bu kadar sorumsuz tüketirken sudan başlamak üzere yerküre üzerinde insanlığın hizmetine sunulmuş ne varsa daha insaflı tüketmemiz gerektiğini öğrendik.

Bilimi aklı gücü; silahlara bombalara ve yok etmeye kullanmak yerine yaşatmak için kullanmak zorunda olduğumuzu, toprağı denizi dağları taşları hiç bitmeyecekmiş gibi tüketmek yerine yetecek kadar kullanmayı, sevmeyi sevgiyi büyütüp kin ve nefret duygusunu yok etmeyi, yaşamak için çok para kazanmanın şart olmadığını, büyük şehirlerin insanı mutlu etmediğini öğreneceğiz.

Jose Muica’nın dediği gibi; “Gereksiz ihtiyaçlardan koca bir dağ yarattık. Bir şeyler satın alıyoruz sonra çöpe atıyoruz. Aslında boşa harcadığımız şey hayatlarımız. Bir şey satın aldığımda veya aldığınızda ödemeyi para ile yapmıyoruz… Ödemeyi yaşamımızdan, para kazanmak için harcadığımız zamanla yapıyoruz. Arada ki fark şu; hayatı satın alamazsınız, hayat geçip gider. Ve hayatı boşa harcayıp özgürlüğümüzü kaybetmek korkunç bir şey!” İşte bu gerekçe ile covid bize çok önemli bir şeyi öğretti:

Zaman ve hayat değerli bu nedenle sevdiklerinize daha çok zaman ayırın varsa kırgın olduğunuz küstüğünüz insanlar zor değil 11 haneli telefonu çevirmek.

Kim bilir yarın bir şeyler söylemek için çok geç olabilir!

Sağlıkla sevdiklerinizle kalın…

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Milletvekili Uğur Hemşehrilerine Tek Tek Mesaj Gönderdi
Burdur

Milletvekili Uğur Hemşehrilerine Tek Tek Mesaj Gönderdi

AK Parti Burdur Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Yasin UĞUR, Burdurlu hemşehrilerine bir mesaj yayımlayarak Burdurlular olarak kabine sonrası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın salgınla mücadelede alınan yeni kurallara hassasiyetle uyulması için özen gösterelim, dedi.

Burdur'da Öğretmen Teoman Cengiz, Koronaya Yenik Düştü
Burdur

Burdur'da Öğretmen Teoman Cengiz, Koronaya Yenik Düştü

Burdur’da öğretmen Teoman Cengiz, yakalandığı koronavirüse yenik düştü.

Bucak, sokağa çıkma kısıtlamasıyla sessizliğe büründü
Bucak

Bucak, sokağa çıkma kısıtlamasıyla sessizliğe büründü

Burdur'un Bucak İlçesi'nde, sokağa çıkma kısıtlamasının başlamasıyla birlikte sessizliğe bürünen caddeler görüntülendi. Bucak'ta, korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saat 20.00 itibariyle kent sessizliğe büründü.

Başkan Gökçe ''Sokaklar Boş Esnaf Dertli''
Bucak

Başkan Gökçe ''Sokaklar Boş Esnaf Dertli''

Burdur'un Bucak İlçesi'ne bağlı Kocaaliler Beldesinde korona virüs tedbirleri kapsamında denetimler sürüyor.

Bucak Belediyesi'nden Covid-19 afişi
Bucak

Bucak Belediyesi'nden Covid-19 afişi

Bucak Belediyesinden Covid-19’la mücadele kapsamında Bucak ilçe merkezinde bina girişlerine uyarı yazıları asıyor. Vatandaşlar isterlerse yapışkanlı, Covid -19 nedeniyle ziyaretçi kabul etmiyoruz çıkartmalarını Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden, Mahalle Muhtarlıklarından temin edilebiliyor.

Kutluay İçin MAKÜ Camiinde Hatim Duası Yapılacak
Burdur

Kutluay İçin MAKÜ Camiinde Hatim Duası Yapılacak

Geçtiğimiz günlerde Covid-19 rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İsmail Kutluay için mesai arkadaşları tarafından yarın Makü Camii’nde hatim duası yapılacak.