Karamanlı ilçe halkını israftan masraftan kurtaran başkan Selimoğlu, şimdi de taziye evlerinde yemek dağıtımına son verilmeli dedi.
Son yıllarda büyük bir külfet haline gelen taziye yemekleri, taziye sahiplerini mağdur etmeye devam ediyor. Cenaze sahiplerinin yemek vermek zorunda kaldığı uygulama, dinen ve ahlaken uygun görülmüyor. Yakını vefat ettiği için büyük bir acı ve meşguliyet içinde bulunan ve çoğu kez haftalarca hastane kapılarında perişan olan taziye sahipleri, günler süren taziye yemekleri geleneğiyle daha bir mağdur oluyor ve ciddi külfet altına giriyor.Bu konuda kanaat önderlerinin, âlimlerin girişimde bulunmaları gerekiyor.
Bölgemizin güzel adetlerinden bir tanesi de halkımızın taziyelere önem vermesi ve yoğunlukla gitmesidir. Zira bir aile bireylerini kaybeden ailelerin teselliye ihtiyacı vardır. Taziye demek teselli demektir. Daha önce taziye süreleri uzun iken belli başlı âlim ve kanaat önderleri devreye girerek taziye süresini sünnete de uygun olarak üç güne indirdiler. Bu çok güzel bir gelişmeydi. Ancak taziyelerle ilgili bir problemimiz daha devam etmektedir. Bu da taziye süresince taziyeye gelenlere verilen yemektir. Verilen yemek taziye sahibini büyük ölçüde mağdur etmektedir. Araştırdığımız kadarıyla aslında sünnete de uygun değildir. Hâlbuki aksine ailesinden bir ferdini kaybeden ailenin belki akrabaları, komşuları tarafından yemeğe çağrılması gerekir. Çünkü zaten kendisinin bir meşguliyeti, hüznü, yası vardır.
Taziye yemeklerinin taziye sahibini mağdur ettiğine işaret eden Başkan Selimoğlu, yemek yerine eğitime destek verilsin dedi.
İşte başkanın Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklaması:
TAZİYE YEMEĞİNE SON VERİLMELİ
ÖNCEDEN !
* Cenaze evine yemek götürülürdü, sebebi ise cenaze evinde ateş yakılmaz geleneği idi.
* Hatta çay bile demlenmezdi, komşular demliklerle çay getirirlerdi.
* Taziyeye gidenler de mutlaka paketle çay veya şeker götürürlerdi.
AMA ŞİMDİ ?
* Cenaze yakınları daha Cenaze defnedilmeden yemek peşine düşüyorlar.
* Cenazeye katılanlara mezarlıkta “ Dağılmayalım evde yemek ikramımız vardır “ diyorlar.
* Bazı yerlerde de Mezarlığın içinde Aparatif olarak dürüm veya Ekmek arası, ayran ikramı yapılıyor.
Doğru bir uygulama olmadığını düşünüyorum.
Uzaktan ve yakından cenazeye gelenler acıyı paylaşmak, sevdiklerini, dostlarını son yolculuğunda yalnız bırakmamak için katılırlar.
YEMEK YERİNE EĞİTİME DESTEK OLALIM
** KARAMANLI HEP ÖRNEK İLÇE OLACAK **