Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, geçen yıl Ekim ayında 82 TL olan taban gübresinin yüzde 34’lük bir artışla 110 TL’ye çıktığını belirterek, “Gübre, tarımsal üretimdeki en önemli girdi kalemlerinden bin tanesi. Üreticilerimiz şuanda fabrika ve bayilerden gübre almakta zorlanıyor. Üreticilerimizin mağdur olmaması için Tarım Bakanlığı, hem fiyatlara hem de fabrikalara acilen müdahale etmeli” uyarısında bulundu.
Kur fiyatlarındaki yükselme ve mevsim itibarıyla gübre kullanımının artmasına bağlı olarak 1 Ekim’de zamlanan gübre fiyatları, 22 Ekim itibariyle ton başına ortalama 100 TL daha zamlandığını aktaran Borsa Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, “Fiyatlardaki bu anormal artışlar, üreticilerimizin yeterince gübre kullanamamasına neden olacak. Bunun sonucunda ise verim ve kalite kaybı yaşanacaktır” dedi.
Tarımsal üretimin zarar görmemesi açısından, gübre fiyatlarına biran önce müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Gündüzalp, “Bu konuda üreticimizi temsil eden kuruluşlarımıza da büyük görevler düştüğü gibi fiyat ve tedarikinde de gerekli hassasiyeti göstermelidirler. Yine Bakanlık tarafından üreticimize verilen mazot/gübre desteği de, içerisinde bulunduğumuz şartlara göre arttırılmalıdır. Gübre fiyatları bu şekilde artmaya devam ederse, hububatta büyük rekolte düşüşleri yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.
Daha rekolte düşmeden, Buğday ithalatından yüzde 45, Arpa ithalatından yüzde 35 ve Mısır ithalatından alınan yüzde 25 oranındaki gümrük vergisinin, 1 Ocak 2021 tarihine kadar sıfırlandığını aktaran Gündüzalp, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü, “ TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacının 19 milyon ton olduğunu, buna karşılık geçtiğimiz üretim dönemimde 20 milyon ton buğday üretildiğini açıklamıştı. Madem buğday ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz, o halde neden vergi sıfırlanıp ithalat yapılıyor.
Demek ki hem Buğday hem Arpa hem de Mısır’da yeterli olan üretimi, ülke olarak ne yazık ki sağlayamıyoruz. Neden sağlayamıyoruz, çünkü bir şeyler ters gidiyor. Bunun sonucunda da, döktüğüm tere değsin diyen cefakâr üreticimiz, her geçen gün maliyet/fiyat dengesizliği altında eziliyor.”