Burdur'a ait kültür ve varlıkları için görüşüldü

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Burdur El Yazma Eserleri” ön çalışması yapıldı.

Burdur'a ait kültür ve varlıkları için görüşüldü

Geçtiğimiz Ekim ayının 25’inde yapılan çalışma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi  (MAKÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Atmaca koordinesinde yapıldı. Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanı Emekli Öğretmen Sebahattin Akkaya Başkanlığı’nda gerçekleşen çalışmada; ‘Konya yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde bulunan Burdur Yazma Eserlerinin dünü bugünü konuşuldu. Burdur İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Koçibay, Burdur Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mehmet Küçük, Konya Yazma Esreler Kütüphanesi Bölge Müdürü Bekir Şahin’in katıldığı çalışmada Burdur’a ait gün yüzüne çıkmamış el yazması eserlerin tespit edilmesi üzerinde duruldu. 

 

Öte yandan Burdur’a ait kültür varlıkları,  odası, hanı, hamamı, çeşmesi, konakları, müzeleri, ören yerlerinin de yer alacağı bir il yıllığı basılması görüşü benimsendi. 

Burdur El Yazma Eserleri ön çalışması sonrası 31 Ekim 2023 Salı günü Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya röportaj veren MAKÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Atmaca: “Bendeniz etrafta Burdur yazma eserler kataloğu adıyla dolaşan matbu ve dijital halde kişi ve ilgili kurumlardaki liste çokluğundan dolayı bunların birbirinin aynısı mı farklı mı, birbirinin devamı veya mütemmimi mi olduğu meselesi zihinlerde şüpheye sebep olduğu için bu muallağı gidermek üzere bir zamanlar burada çeşitli kurumlarda çalışmış olduğu için Burdur yazma eserleri, mühürler, salname, tahrir defterleri, şer'iye sicilleri konusunda ciddi birikimi olan ve hâlâ Burdur'un bu tarihi mirası hakkında çalışan Konya Bölge Yazma Eserler Müdürü Bekir Şahin beyle görüştüm. Mevcut listelerin çok ötesinde daha nice evrak ı müsbite olduğundan bahsedince buraya davet ettim. Heyecanla ve memnuniyetle kabul etti. Meseleyi Sabahattin başkanımızla da görüşünce gayet yerinde ve gerekli olduğunu ifade ettiler. Şahsen bu konuda Burdur'un sadece tarihi evrakı, yazma eserleri değil medrese, tekke dergâh, mevlevihâne, manevi tapularımız olan kabir taşları, hamamları v.s. konusunda gayet mühim bilgilere sahip olduğunu gördüğüm Sabahattin hocamızın da bu toplantıda mutlaka bulunması için davet ettik. O da bir âkil insan olarak Burdur'a hizmet telakki edip memnuniyetle teşrif ettiler. Buna ilaveten İl Halk Kütüphane Müdürümüz Mehmet  bey, müdür yardımcımız Fatih Ahmet bey, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Osman Koçibay ve Müze müdürümüz Murat beyler bu konudaki bilgi ve birikimlerini paylaştılar.” dedi.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Burdur Belediyesi'nden kamuoyuna önemli açıklama
Burdur

Burdur Belediyesi'nden kamuoyuna önemli açıklama

Burdur Belediyesi, sosyal medyada sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan haksız suçlamalara yanıt verdi. Gerçek olay nedir? Detaylar için tıklayın.

Burdur Belediye Meclisinde Başkan Ercengiz'den Geçmişe Dair Bilgilendirme yaptı
Burdur

Burdur Belediye Meclisinde Başkan Ercengiz'den Geçmişe Dair Bilgilendirme yaptı

Burdur Belediye Meclisi, kent trafiğini rahatlatmak amacıyla Gazi Caddesi'nin tek yön yapılması ve ücretli otopark uygulamasını komisyona havale etti. Detaylar için tıklayın.

Burdurlulara Müjde   Halk Çeşmeleri yeniden açıldı
Burdur

Burdurlulara Müjde Halk Çeşmeleri yeniden açıldı

Burdur'a müjde! Dereboğazı ve Tek çeşmeleri yeniden açıldı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, geçici olarak kapatılan çeşmelerden alınan son numunelerin temiz çıkması sonucu çeşmelerin yeniden kullanıma uygun olduğu tespit edildi.

Burdur Haber - Gönül Sofrası’na ilk günden yoğun ilgi
Burdur

Burdur Haber - Gönül Sofrası’na ilk günden yoğun ilgi

Burdur Belediyesi'nin geleneksel hale getirdiği Gönül Sofrası, Ramazan'ın ilk gününde Bağlar ve Hızırilyas mahallelerinde kuruldu. Soğuk havaya rağmen vatandaşlar iftara yoğun ilgi gösterdi.

Burdur Haber - Burdur'da Eğitime Yeni Bir Nefes
Burdur

Burdur Haber - Burdur'da Eğitime Yeni Bir Nefes

Burdur Belediyesi, hayırsever bir ailenin katkılarıyla 2. kreşini hizmete açtı. 100'ün üzerinde öğrenci kapasiteli kreş, Avrupa standartlarında eğitim sunacak.

Burdur Haber - Başkan Ali Orkun Ercengiz, haftaya karayolları çalışanları ile başladı
Burdur

Burdur Haber - Başkan Ali Orkun Ercengiz, haftaya karayolları çalışanları ile başladı

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Karayolları Şube Müdürlüğü personeli ile kahvaltıda bir araya geldi. Detaylar ve fotoğraflar haberimizde...