Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Burdur, hem bölgede hem de kentte büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor.
Depremin ilk gününden itibaren Burdur’da yapılanlar ve deprem bölgesinde yapılanları bu haberde sizler için derledik.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü verilerine göre; Burdur’a 3 bin 408 depremzede geldi. Bu depremzedelerin 2 bin 157 kişisi KYK yurtlarına yerleştirildi. Merkezde evlere yerleşen depremzede sayısı da 1251. Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nde şu anda 8 koruma altında bulunan depremzede çocuk, kurumda koruma altına alındı. 34 engelli depremzede Bucak’te yine kurumun gözetiminde ve 1 engelli depremzede özel bakıma yerleştirildi.
Uygulamalı eğitimle ilgili açıklama yapan Rektör Korkmaz şunları söyledi; “MAKÜ’de eğitim devam ediyor. Haber geldi ama herhangi bir karar alınmadı. Bize başka da bir açıklama gelmedi. Eğitim öğretim faaliyetlerimiz başlamıştı. Henüz ara gibi bir şey yok. Yeni kararı bekliyoruz.”
Deprem bölgesinden Burdur’a gelen vatandaşlara yardımcı olmak için Isparta tarafından Burdur’a girişte ve Bucak girişinde karşılama ve rehberlik merkezleri oluşturuldu. Burdur Otogarda da oluşturulan bu karşılama ve rehberlik merkezlerinde sosyal hizmet personelleri, Burdur’a gelen depremzedelere rehberlik ediyor.
Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep’e toplam 304 personel gitti. Bu personellerin bir kısmı geri dönerken sahada aktif olarak 154 personel çalışmalara devam ediyor. Yine 20 ambulans bölgeye giderken şu anda 13 ambulans deprem bölgesinde hizmet vermeye devam ediyor. 4’er kişilik 3 UMKE ekibi hala daha sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bölgeye giden 15 uzman hekimden 9’u, 23 Tabip’ten 13’ü bölgede depremzedelere hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri il koordinasyonlarında da görev almaya devam ediyor.
Burdur merkez Safahat Yurdu’nda 746, merkez Asımın Nesli yurdunda 648, Bucak KYK 685, Gölhisar KYK yurdunda da 78 depremzede misafir ediliyor. Burdur’a misafir edilen depremzedeler Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan geliyor.
Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz “Yaşanan büyük bir afet farkındayız. Hep birlikte bu zor günlerin üstesinden geleceğiz” dedi.
Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonu’nda depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ihtiyaç reyonları oluşturuldu. Depremzedeler buradan da ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
Burdur Belediyesi bünyesinde bulunan pansiyonda da 43 depremzede misafir ediliyor.
Depremzede vatandaşlar için ihtiyaç reyonları oluşturuldu. Burdur’a gelen depremzedeler acil ihtiyaçlarını o reyonlardan karşılayabiliyor. Ayrıca deprem bölgesinden ilk olarak gençlik merkezine gelen depremzedelerin kimlik sorgusu ve nereden geldikleri burada kontrol ediliyor. Yine acil ihtiyaçları buradan karşılanıyor.
Burdur Valisi Ali Arslantaş, kaymakam ve kurum müdürlerinin de aralarında bulunduğu 17 kişilik ekibiyle birlikte Hatay’ın Defne ilçesinde çalışmalarını sürdürüyor. Kocaeli Belediyesi ve Burdur, Defne’yi ayağa kaldırmak için tüm çabalarıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Burdur’dan deprem bölgelerine yardımların devam etmesi gerekiyor. Yardım etmek isteyen vatandaşalar kurumlarla irtibata geçebilir. Ayrıca Gençlik Merkezi ve Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonundan da yardımlarını yapabilirler.
Muhammet Fatih Başçı