Kuraklığın en büyük kanıtlarından bir tanesi olan Burdur Gölü'ndeki çekilmelerin ardından toz bulutu ile kaplanması endişe yaratıyor.
Önemli düzeyde su kaybetmekte olan ve yüzde 45 oranında küçülmeye yaşayan Burdur Gölü'nün etrafında bulunan alanda çok büyük toz alanı ortaya çıktı. Isparta'ya sınır olan Burdur Gölü kıyılarındaki kurumanın ardından, adeta toz çölünü andıran alan sonrasında toz bulutlarını da yanında getiriyor.
Toprağın tuzlu olduğu gölün çekilen alanlarında bitki gelişimi mümkün olmazken, bu alanlarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin de yoğun olması nedeniyle kuvvetli rüzgarların da etkisiyle toz fırtınası oluşturduğu söyleniyor.
Burdur Gölü, su seviyesindeki azalma ve kirlilikle kuruma tehlikesi altında. Ekosistem koruma için acil adımlar gerekli.
CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada Burdur Gölü'nün kuruma tehlikesine ve Burdur'un içme suyu sorununa dikkat çekti.
Kuraklık nedeniyle son 50 yılda üçte birini kaybeden Burdur Gölü'nün en büyük destekçisi olan yer altı su kaynakları aynı zamanda gölde konaklayan su kuşlarının da beslenme alanlarını oluşturuyor.
CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM'de yaptığı konuşmada Burdur Gölü'nün kuruması ve bu durumun yol açtığı ciddi tehlikelere dikkat çekti.
Kuraklık nedeniyle çekilen Burdur Gölü arazisi ekstrem sporcuları bir araya getirerek doğal parkur hazırlıyor. Burdurlu enduro, off-road ve yamaç paraşütü sevdalıları, hafta içi yaşadıkları iş stresini muhteşem manzarasıyla içlerini rahatlatan Burdur Gölü kenarında atıyorlar.
Burdur Gölü, iklim değişikliği, yanlış tarım uygulamaları ve kaçak sondajlar nedeniyle giderek kuruyor. 1971 yılındaki en yüksek su seviyesinin neredeyse yarısını kaybeden göl, yerli halkın büyükbaş hayvancılığa yönelmesi ve su tüketen tarım faaliyetleri ile daha da tehlikede. Detaylar haberimizde...