Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!

ABD ve İngiltere'den kaçırılan eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çabalarıyla geri getirildi. Burdur'a ait eserler arasında Boubon Antik Kenti'nden 1 bronz heykel, 3 heykel başı ve 1 kadın büstü de yer alıyor.

Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!

Burdur Valisi Türker Öksüz, Antalya'da düzenlenen bir basın toplantısına katılarak, Amerika ve İngiltere'den geri iadesi sağlanan eserler arasında yer alan Boubon Antik Kenti'ne ait eserlerin tanıtımına katıldı. 1960'lı yıllarda kaçırılan eserler, 60 yıl sonra tekrar doğduğu topraklara döndü.Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!

VALİ ÖKSÜZ, ÜLKEMİZE İADESİ SAĞLANAN BOUBON ANTİK KENTİ'NE AİT ESERLERİN TANITILDIĞI PROGRAMA KATILDI


Burdur Valisi Türker Öksüz, Antalya Valisi Hulusi Şahin ile birlikte, Amerika ve İngiltere'den geri iadesi sağlanan eserler için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un himayelerinde Antalya Arkeoloji Müzesinde düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Doğduğu topraklara iadesi sağlanan eserler içerisinde, İlimiz Gölhisar İlçesi İbecik köyündeki Boubon Antik Kenti'nden 1960'lı yıllarda kaçırılan 1 bronz heykel, 3 adet bronz heykel başı, 1 kadın büstü, 4 adet heykel parçası da yer alıyor.Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!Vali Öksüz program sonunda yaptığı değerlendirmede, eserlerin tekrar doğduğu topraklara dönmesinden, Burdur'a dönüyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, başta Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere Bakanlık yetkililerine, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile Burdur Müze Müdürlüğümüze, yabancı yetkililere iade sürecindeki katkıları dolayısıyla teşekkür etti.Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!

Bakan Ersoy'un katılımıyla gerçekleşen programda, ABD'de ve İngiltere'de ele geçirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucu mahkeme kararıyla Türkiye'ye iade edilen Anadolu kökenli 42 tarihi eser, Antalya Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Programda Kibyra Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'da konuşma yaptı.Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!Müzede oluşturulan alanda sergilenen eserlerin arasında Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Roma İmparatoru Caracalla'nın genç ve yaşlı halini tasvir eden başlar, bronz kadın büstü ve erkek mask da bulunuyor. Ayrıca 6 bin yıl öncesine tarihlenen Kilia idolleri başları, İngiltere'den getirilen Boubon Antik Kenti kökenli MS 2. yüzyıla tarihlenen anıtsal imparator heykeli de yer alıyor.Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!İadesi sağlananlar arasında yer alan Boubon Antik Kenti kökenli eserler Anadolu'da Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli eserleri arasında gösteriliyor. Özellikle Genç Caracalla ve Olgun Caracalla başları antik kentin tanrılaştırılan imparatorların heykellerinin dikildiği kutsal alanda (Sebasteion) yer alan heykellere ait olması bakımından da ayrı bir önem taşıyor.Burdur Haber - Burdur'un kayıp hazineleri geri döndü!Ayrıca İlimiz Boubon Antik Kentinden kaçırılan, Sebasteion yapısına ait 2 adet bronz heykel olan Lucius Verus ile Septimius Severus'unda 2022 yılında ve 2023 yılı Mart ayında yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'ye iadesini sağlanmıştı.

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Burdur'da huzur ve güven operasyonu
Burdur

Burdur'da huzur ve güven operasyonu

Burdur'da huzur ve güven ortamını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, aranan bir şahıs yakalandı. Karamanlı ilçesindeki operasyonla ilgili tüm detaylar haberimizde.

Burdur Bucak'ta Motor Kazasında Sürücüler Yaralandı
Bucak

Burdur Bucak'ta Motor Kazasında Sürücüler Yaralandı

Bucak'ta motosiklet kazası, sürücüler yaralandı Burdur'un Bucak ilçesinde motosiklet kazasında motosiklet sürücüleri yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı.

Burdur Isparta karayolunda intihar girişimi
Burdur

Burdur Isparta karayolunda intihar girişimi

Burdur-Isparta karayolunda üst geçitte intihar girişiminde bulunan genç, polis ekiplerinin yoğun çabaları sonucu ikna edilerek kurtarıldı. Detaylar burada!

Burdur'un Çeltikçi ilçesinde Çıkan yangın sonrasında ev kullanılamaz hale geldi
Çeltikçi

Burdur'un Çeltikçi ilçesinde Çıkan yangın sonrasında ev kullanılamaz hale geldi

Çeltikçi'de ev yangını! Ev kullanılamaz hale geldi Burdur'un Çeltikçi ilçesi Cami Mahallesinde ev yangını çıktı. Çıkan yangın sonrasında ev kullanılamaz hale geldi.

Burdur’da mermer ocağında kepçe tamir ederken  Altında kaldı 1 ölü, 1 yaralı
Karamanlı

Burdur’da mermer ocağında kepçe tamir ederken Altında kaldı 1 ölü, 1 yaralı

kepçenin altında kalan tamirci Hasan Mavi’nin olay yerinde hayatını kaybettiği belirlenirken yüksekten atladığı için sağ ayak bileğinde kırık oluşan operatör Arif Ö. ise ilk müdahalenin ardından Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Burdur 'da 17 yaşındaki ehliyetsiz genç ortalığı birbirine kattı
Burdur

Burdur 'da 17 yaşındaki ehliyetsiz genç ortalığı birbirine kattı

Burdur'da bir ihbar üzerine çalıntı araçla kovalamacaya giren ehliyetsiz 17 yaşındaki gence, trafik ihlalleri ve ehliyetsiz araç kullanmaktan toplamda 82 bin 346 TL para cezası uygulandı.