CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenleri sordu…
-Öğretmenlerimizin sorunlarını çözecek misiniz?
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenlerin sorunları hakkında yazılı soru önergesi verdi.
Ülkemizde yaklaşık 2500 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde, 300.000 öğrencinin eğitim görmekte olduğunu ve 40.000 personel ile 27.500 öğretmenin çalıştığını belirten GÖKER, “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde Eğitim Fakültesi mezunu olup sertifika programı ile göreve başlayan Sınıf Öğretmenleri, Okul Öncesi Öğretmenleri, Çocuk Gelişim Mezunları, Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenleri, Özel Eğitim Öğretmenleri ve benzeri öğretmenlerimizin pek çok sorunları bulunmaktadır. Devlet okullarında çalışan öğretmenler haftada 5 gün, günde en fazla 6 saat derse girerken, Rehabilitasyon Öğretmenleri haftanın 6 günü çalıştırılıp, 40 saat üzerinden derse girmeye zorlanmaktadır. Ödül ve ceza sisteminde 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna bağlı olan söz konusu öğretmenler maaş göz önüne alındığında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesindeki hükümlere tabidir. Buna bağlı olarak da öğretmenlerimize asgari ücret verilmektedir” dedi.
Kıdem tazminatı ve yıllık izin sorunlarına da değinen CHP’li Vekil, “Kıdem tazminatları belirli süreli iş sözleşmesine dayanılarak yılda bir veya 2 yılda bir imzalanmakta olup, genellikle kıdem tazminatları ödenmemekte ya da öğretmenler istifaya zorlanarak kıdem tazminatları verilmemektedir. Diğer taraftan, söz konusu öğretmenlerimizin sömestr ve yaz tatili bulunmamaktadır. Öğretmenlerimiz yılın 52 haftası çalıştırılmakta olup, senelik izinleri kullandırılmamaktadır. Kullandırılan yıllık izinler ise işçi statüsünde olup, 2. yıldan itibaren yılda sadece 14 gündür” diyerek Bakanlığa yanıtlanması istemiyle bir takım sorular yöneltti.
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.
Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan öğretmenlerin kadroya alınması ile ilgili Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
Haftada 40 saat derse giren bir öğretmenin fiziki olarak ve ruhen yıprandığı gerçeğinden hareketle ders saatlerinin azaltılması ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?
İki ayrı kanuna tabi olarak çalışan öğretmenlerimizle ilgili yasal bir düzenleme yapılacak mıdır?
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün söz konusu okullarda istihdam edilen öğretmenlerin özlük haklarına yönelik bir çalışması var mıdır? Eğer yok ise buna yönelik bir çalışma planlanmakta mıdır?
Yaz tatili uygulaması Özel Eğitim ve Rehabilitasyonda çalışan öğretmenlere de tanınacak mıdır?