Çiğ süt tavsiye fiyatının açıklanmamasına tepki gösteren BTB Başkanı Gündüzalp, "Üretimin desteklenmesi milli bir meseledir, ihmal edilemez. Çiğ süt fiyatının açıklanmasında ihmalkar davranan anlayış, bugün yerli üreticiyi sektörden koparmakta, yarın ise dünya üreticisine para kazandıracak ithalatın önünü açmaktadır." dedi.
Gıda Komitesi olarak bilinen Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin toplanarak, çiğ süt tavsiye fiyatını belirlemesini ve Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla kamuoyuna açıklamasını, üreticilerle birlikte beklediklerini paylaşan Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, "Hesap gayet ortadadır. Üreticinin gider kalemleri belli iken, kullanılan yemlerin oranları ve fiyatları belliyken, gıda enflasyonu ve yaşam pahalılığı ortadayken Gıda Komitesi'nin üreticiye karşı ihmalkar davranması kabul edilemez. Durmadan artan maliyetlere karşı üreticiye karşı alınan sorumsuz tavır, üretimin devamlılığına zarar vermektedir." dedi.
Açıklanan süt fiyatlarının artan maliyetler karşısında her geçen gün eridiğini hatırlatan BTB Başkanı Gündüzalp, çiğ süt fiyatının bir sisteme sokulması gerektiğini vurguladı. Gündüzalp, "Mazot sürekli artıyor, yem fiyatları sürekli artıyor ama çiğ süt fiyatları, bir sonraki açıklamaya kadar sabit kalıyor. Üreticiyi ve üretimin devamlılığını sağlayacak yöntem net bir şekilde ortadadır. Dünyada çeşitli örnekleri olduğu gibi, girdi maliyetlerinin güncel rakamları dikkate alınarak çiğ süt fiyatları da güncellenmelidir. Mazot, yem, elektrik, veteriner ilaçları ve diğer maliyetlere uygulanan zamlar, çiğ süt fiyatı gibi sabit kalacaksa o zaman üretici sorun yaşamaz." sözleriyle, üreticinin içinde bulunduğu kıskacı özetledi.
Ulusal Süt Konseyinin Ağustos 2023'te çiğ süt fiyatını 11.50 TL olarak açıklanmasına rağmen, piyasanın gerçeklerinden çok uzak kaldığını ve reel piyasada kısa süre sonra 12.50 TL'nin üzerine çıktığını belirten Başkan Gündüzalp, "Ulusal Süt Konseyinin, Ağustos ayında açıkladığı rakamın piyasanın nasıl gerisinde kaldığını tüm sektör paydaşları görmüştür. Üretim maliyetleri göz önüne alındığında, para kazanamayan üretici, ineklerini kesime göndermek zorunda kalacaktır. Sektör bu tehlikeyi fark ederek çiğ süt fiyatını Ulusal Süt Konseyi'ni devre dışı bırakarak 12.50 TL'nin üzerine çıkarmıştır. Ulusal Süt Konseyi ise hala 11.50 TL fiyatı baz almaktadır." dedi.
Beklenen fiyat artışının gerçekleşmemesi halinde hem ette hem sütte içinden çıkılmaz problemler yaşanacağını dile getiren BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, "Sütten para kazanamayan üretici anaç ineklerin kesime götürecek ve sorunlar büyüyerek artacak. Sonrasında yerli üreticiye vermekten korkulan pay, ithalatla dünyanın farklı yerlerindeki çiftçilere aktarılacak. Sorunun bu şekilde yaşanmaması için acilen üreticiyi memnun edecek bir rakamla süt fiyatlarının açıklanması gerekmektedir. Üretimin devamlılığı ve üreticinin desteklenmesi milli bir görevdir." deyip, milli üretimi ve istihdamı artırmak hedef olarak belirlenip, ithalata harcanacak paranın milli ekonomiye aktarılması gerektiğini vurguladı.