Burdur’da yol ekonomisini hareketlendirmek isteyen ticarethanelerin, reklam panoları ve levhaları Karayolları Ekiplerince ikaz edilip, kaldırılıyor. Ekonomik krizde kazanç sağlamak için çabalayan ticarethaneler ise yol ekonomisinde çığır açmış Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya gibi illeri örnek göstererek, Karayolları Bölge Müdürlüğünden anlayış bekliyor.
Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yol ekonomisini hareketlendirmek için çaba gösteren ticarethanelere göstermiş olduğu tutum, tüccar ve esnafların canını sıkıyor. Burdur’da uzun yıllardır yol ekonomisine işaret edilmesi ve yeni yeni işyerlerinin açılması ile ticaretin sağlanması beklenirken, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından yönetmelik gereği gönderilen tebligat ve ardından levha ve reklam panolarının kaldırılacağının bildirilmesi tüccar ve esnafların tepki göstermesine sebep oldu.
YOL EKONOMİSİ CANLANMALI
Burdur-Antalya Karayolu ve Burdur-Ankara Karayolu üzerinde gerek yöresel ürünler, gerekse lokanta, gözlemeci gibi gıda sektöründe hizmet veren işyeri sahipleri, Karayollarından anlayış bekliyor. Yol ekonomisinin hareketlenmesi için karayoluna bakan yönlerde işyerlerine özel reklam panoları ve levhalar hazırladıklarını ifade eden esnaflar, görüntü kirliliği oluşturmadıklarını, görüntü kirliliği yaratan reklam panolarının kaldırılmasını kendilerinin desteklediklerini ifade ettiler.
EKONOMİK KRİZDE NEDEN ENGEL OLUNMAYA ÇALIŞIYOR
İşyeri sahibi tüccar ve esnaflar, Karayolları Bölge Müdürlüğüne yaşanan sıkıntı döneme dikkat çekerek, ekonomik krizin yaşandığı ortamda, yol kenarında hizmet veren işyerlerinin kazanç sağlamak için reklam panolarını kullanmak zorunda olduğunu ve müşterilerin reklam panolarının yönlendirmesi ile işyerlerini ziyaret ettiklerini vurguladılar. Esnaflar, gerek otomobil, gerekse kamyoncular ve otobüs firmalarının işyerlerinde duraklayıp, alışveriş yapması için reklam panolarını takip ettiklerini kaydetti.
AFYONKARAHİSAR, ANTALYA VE DENİZLİ DEĞİL DE NEDEN BURDUR?
Yol ekonomisinde örnek olan Antalya, Denizli, Afyonkarahisar illerinde gerek Karayolları Ekipleri, gerekse Zabıta ekiplerinin, yol üzerindeki ticarethanelerin kazanç sağlaması için anlayış gösterdiğini ifade eden esnaflar, Burdur’da neden köstek olunduğunu anlayamadıklarını ifade etti. İşyeri sahipleri, Karayolları Trafik Kanununu maddelerinin bilincinde olduklarını fakat müşteri çekebilmek ve kazanç sağlamak için reklam panolarını kullanmak zorunda olduklarını ve bu konuda yetkililerden anlayış ve daha esnek yaklaşık beklediklerini belirttiler.
KARAYOLLARI ‘KALDIRACAĞIZ’ DİYOR
İşyeri sahipleri, yaşanan kriz döneminde kazanç sağlamak için çaba gösterirken, konuyla ilgili görüş aldığımız Karayolları Şefliği yetkilileri tarafından, Karayolları istimlak sahası içinde bulunan reklam pano ve levhalarının yönetmelik gereği en kısa sürede kaldırılacağını belirtti.
BUTSO BAŞKANI KEYİK: “DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİLDİR”
Burdur’da yol ekonomisinin mutlaka canlanması gerektiğini dile getiren BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, ticarethanelerin desteklenmesini ve daha esnek bir tavır sergilenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Keyik, “Burdur’un coğrafi olarak önemli bir karayolu ağı içinde bulunması ve birçok ile kesişen bir kent olması nedeniyle elbette yol ekonomisinin canlanması için işyerleri açılacaktır. Tüm illerde olduğu gibi işyerleri, müşterilerini çekmek amacıyla levha ve reklam panolarını kullanmaktadır. Çevre illerde olduğu gibi Burdur’da aynı şekilde müşterisini çekecektir. Müşteri çekip, kazanç elde etmek için çaba gösteren işyerlerinin hemen levhalarının ve reklam panolarının görüntü kirliliği oluşturuyor diye kaldırılması doğru bir yaklaşım değildir.” dedi.
BESOB BAŞKANI METİN SİPAHİ: “ESNAFIMIZIN KAZANMASINA DESTEK OLUN”
Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi de yol turizminin önemini vurgulayarak, Karayollarının tutumunu doğru bulmadığını ifade etti. BESOB Başkanı Metin Sipahi, “ Esnaf ve sanatkarlar olarak, zaten zor bir dönemden geçiyoruz, herkesi geçim derdi sarmış durumdadır. Az da olsa kazanç sağlamak isteyen işyerlerimizin üzerine bu kadar gidilmemelidir. Dikkat ederseniz, birçok ilde yol ekonomisi reklam panoları ve levhalar sayesinde gerçekleşiyor. Bir kamyoncumuz çorba içmek için levhaları takip ederek, çorbacıya uğruyor, karnını doyuruyor ve oradan ayrılıyor. Yol ekonomisi aynı zamanda devletimize de katma değer sağlıyor. Hem alış veriş sağlanıyor, hem istihdam sağlanıyor, Burdur’da yol ekonomisini canlandırmak istiyoruz. Bunu yıllardır dile getiriyoruz. Şimdi birkaç işyeri bunun için adım atmışken, levha ve reklam panoları bahane edilerek, insanların girişimci adımlarını kırmanın anlamı yoktur. Yönetmelik gereği hareket ediliyor fakat bu zor durumda biraz daha esnek davranılmasında ve vatandaşımızın kazancına ortak olmakta fayda var” ifadelerini kullandı.