Gelincik Dağı'na Tırmanış: Burdur'dan Isparta'ya Dünya Dağ Günü Etkinliği

Türkiye Dağcılık Federasyonu Burdur İl Temsilciliği koordinasyonunda düzenlenen 11 Aralık Dünya Dağ Günü etkinliğinde Gelincik Dağı'na tırmanış yapıldı

Gelincik Dağı'na Tırmanış: Burdur'dan Isparta'ya Dünya Dağ Günü Etkinliği

DÜNYA DAĞ GÜNÜ’NDE BURDUR’DAN ISPARTA’YA TIRMANIŞ

Türkiye Dağcılık Federasyonu Burdur İl Temsilciliği koordinasyonunda, 11 Aralık Dünya Dağ Günü sebebiyle Gelincik Dağı’na tırmanış düzenlendi. 9 Aralık 2023 Cumartesi günü gerçekleşen etkinliğe, MAKÜ Prof. Dr. Erdal Kendüzler, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Utlu ve Araştırma Görevlisi Onur Yayla katıldı. Tırmanış, Burdur'dan 05:50 sularında başlayarak Kapıcık Köyü yaylası ve zirve olarak belirlenen Gelincik Dağı’na doğru devam etti.

Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından paylaştığı yazıda; “11 Aralık Dağ Günü nedeni ile Türkiye Dağcılık Federasyonu Burdur il temsilciliği tarafından 9 Aralık 2023 Cumartesi günü Gelincik Dağına (Barla Dağı 2789 m) Kapıcak Köyü yaylasından, Atabey, Isparta, zirve çıkışı yapıldı. Tırmanışa MAKÜ’den Prof. Dr. Erdal KENDÜZLER, Dr. Öğretim Üyesi Mustafa UTLU ve Araş. Gör. Onur YAYLA katıldılar." ifadelerine yer verildi. 

ANİ BASTIRAN YOĞUN SİS VE ŞİDDETLİ RÜZGAR SEBEBİYLE GERİ DÖNDÜLER

Dağcılar, zirveye yaklaştıklarında ani bastıran yoğun sis ve şiddetli rüzgar nedeniyle geri dönme kararı aldıklarını belirterek;”Etkinlik Burdur’dan özel araçla 05.50 de başlamış, saat 07.30 da yayladan zirveye hareketle sürdü. Yükseldikçe kar yüksekliği yer yer 40- 50 cm yi buldu. Saat 13.15 civarında zirveye yaklaşılmış ancak ani bastıran yoğun sis ve şiddetli rüzgâr nedeni ile 2746 m den geri dönme kararı alındı ve yaylaya güvenle dönüldü.” dedi.

“DAĞ NASIL OLSA ORADA, YİNE GELİRİZ”

Makü Prof.Dr.Erdal Kendüzler İnternet Haber Sitesi Muhabiri Melisa Adınısever’e verdiği röportajda tırmanışta yaşadığı anları şöyle kaydetti; “Wikiloc programından daha önce yapılmış tırmanış rotaları inceledik ve hangi rotadan çıkış yapacağımıza karar verdik. Hava durumu birkaç gün önceden sürekli takip ettik. Tırmanıştan bir gün öncesinden sabah erken saatlerde hafif yağış göstermekle birlikte ilerleyen saatlerde hava açık gözüktüğü için faaliyete programını iptal etmedik. Etkinlik Burdur’dan sabah erken saatte özel araçla 05.50 de başladı. Kapıcak Köyüne kadar hafif yağmur, yaylaya doğru hareket ettikçe de çok azda olsa kar vardı. Araçtan indik ve hazırlıklarımızı yaptık. Bu arada saat 07.30 olmuş, yağışta tamamen kesilmişti. Yürüyüşün ilerleyen saatlerinde hava açılmış, yerdeki kar yüksekliği ise artmıştı. Zirveye yaklaştıkça kar nedeni ile yürüyüş hızımız da düşmeye başlamıştı. Kar yüksekliği yer yer ortalama 40- 50 cm yi bulmuştu. Saat 13.15 civarında zirveye çok yaklaşılmış olmakla birlikte aniden yoğun sis ve şiddetli rüzgar başladı. Zirve artık görünmüyor ve tırmanış hızımız oldukça düşmüştü. Ekip olarak kendi aramızda konuştuk, dönüş için gerekli süre ve havanın kararma saatini de hesap ederek, 2746 m den geri dönüş kararı aldık. “Dağ nasıl olsa orada, yine geliriz” dedik ve dönüşe geçtik. Bu arada çok da acıkmıştık. Büyük bir kayanın altına siper alarak öğle atıştırmalarımızı yedik ve yaylaya saat 15.45 gibi güvenle döndük.”

çağdaş burdur

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Turizmin Kalbi Burdur Gölhisar Kibrya Antik Kenti
Gölhisar

Turizmin Kalbi Burdur Gölhisar Kibrya Antik Kenti

Turizmin Kalbi Kibrya Antik Kenti Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Öğretim Üyeleri tarafından gün yüzüne çıkarılan Kibrya Antik Kenti gün geçtikçe ziyaretçi sayısını artırıyor. Turizmin Kalbi Kibrya Antik Kenti

Burdur MAKÜ TÜBİTAK projelerindeki başarısını sürdürüyor
Burdur

Burdur MAKÜ TÜBİTAK projelerindeki başarısını sürdürüyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), TÜBİTAK projelerindeki başarılarına bir yenisini ekledi. Prof. Dr. Özkan ŞİMŞEK’in yürüttüğü proje TÜBİTAK 1001 programı tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Burdur MAKÜ üniversite tercihi yapacak öğrencilere kapsamlı rehberlik hizmeti sunuyor
Burdur

Burdur MAKÜ üniversite tercihi yapacak öğrencilere kapsamlı rehberlik hizmeti sunuyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, üniversite tercihi yapacak öğrencilere kapsamlı rehberlik hizmeti sunuyor. Detaylı bilgi için Prof. Dr. İlhan Varank Kütüphanesi'ndeki tanıtım standını ziyaret edin.

Araştırmacı Burdur  MAKÜ öğrencileri hangi alanlarda öne çıkıyor? önemli başarılara imza atıyor
Burdur

Araştırmacı Burdur MAKÜ öğrencileri hangi alanlarda öne çıkıyor? önemli başarılara imza atıyor

Burdur MAKÜ öğrencileri, TÜBİTAK destekli araştırma projeleriyle Türkiye çapında önemli başarılara imza attı. Lisans ve ön lisans programlarında kazandıkları derecelerle üniversitelerini gururlandırdılar.

XI. Muhasebe Düşünce Kampı MAKÜ’de Başladı
Burdur

XI. Muhasebe Düşünce Kampı MAKÜ’de Başladı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde düzenlenen XI. Muhasebe Düşünce Kampı'nda, alanında uzman akademisyenler muhasebe biliminin güncel konularını ve geleceğini tartışıyor.

Türk Müziğinin İşe Yaramadığı Şey Yok! İneklerin Stresini Alıyor
Burdur

Türk Müziğinin İşe Yaramadığı Şey Yok! İneklerin Stresini Alıyor

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde yürütülen "Türk Müziğinin Süt İneklerinin Hormon ve Süt Verimi Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi" projesinde ineklere Türk müziği dinletilerek süt veriminin arttığı gözlemlendi.