Veteriner Hekim Adayları Önlüklerini Giydiler
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen önlük giyme töreni, fakültenin konferans salonunda gerçekleştirildi.
Geleneksel hale gelen ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen törene Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Burdur İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Veteriner Hekim Ali Eroğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, akademisyenler, öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı.
Açılış konuşmasını birinci sınıf öğrencilerini temsilen Elanur Dilli yaptı. Dilli konuşmasında “Merhamet ve insaniyetle hareket edeceğimize kendim ve arkadaşlarım adına söz veriyorum.” dedi. Hayvan şiddetine ve ölümlerine de değinen Dilli, konuşmasında “Hayvanlara saygı duyarak bu mesleği icra edebilmek için çaba ve emek sarf edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmaları ile devam eden törende ilk konuşmayı Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner yaptı. Üstüner konuşmasında; “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin gayretlerini çok yakından takip eden, zaman zaman birlikte çalışma onuruna eren Burdur Veteriner Hekimler Odası olarak 40 proje boyutunda ilimiz ve ülke hayvancılığına katkılarını yürekten alkışladığımızı ifade etmek isterim.” dedi. Geleceğin genç veteriner hekimlerine seslenen Üstüner; sözlerine “Ülkemizin büyük komutanı 2. Cumhurbaşkanımız rahmetli İsmet İnönü’nün bizim mesleğimize yönelik güzel bir sözü var “Beşeri hekimlik insan içinse Veteriner Hekimlik insanlık içindir.” Bu anlamda ülkemize hizmet eden veteriner hekimlerimize, hocalarımıza ne kadar şükranlarımızı, minnet duygularımızı sunsak azdır.” şeklinde devam etti.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner ise Veteriner Fakültesi hakkında bilgiler verdi. Öner, yaptığı konuşmada “MAKÜ Veteriner Fakültesinin şu anki gelmiş olduğu nokta oldukça hızlı ve başarılı bir süreçtir. Üniversitemizde 32’si profesör olmak üzere 91 öğretim elemanımız bulunmaktadır. 722 kayıtlı öğrencimiz var. Bugüne kadar da 628 öğrencimizi mezun etmiş durumdayız. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin 2006 yılında kurulan 40 üniversite arasında desteklenecek 5 üniversiteden biri olarak seçilmesi ile “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” temalı proje çalışmaları kapsamında hayvancılık alanında çalışmalar devam ediyor. Fakültemizin ülke hayvancılığına destek göstereceğinden eminim. Bugün öğrenciler olarak sizler hekimliğin sembolü olan beyaz önlük giyeceksiniz. Umut ediyorum ki önlüğünüz gibi beyaz ve başarılı bir meslek yaşamınız olur. Mesleğe sizleri hazırladığımız bu yolculukta üniversitemiz ve hocalarımız daima sizlerle beraber yürüyecektir. Her birinizin başarılı olacağı konusunda hiç şüphemiz yoktur. Ülkemizde veteriner hekimlik mesleğinin arzuladığımız yere ulaşmasını diliyor, önlüklerini giyecek olan öğrencilerimizi ve değerli velilerimizi kutluyorum.” sözlerine yer verdi.
Konuşmasına Dünya Veteriner Hekimler Gününü kutlayarak başlayan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz; konuşmasında “Veteriner hekimlik amacı ve kapsamı itibari ile sağlığımızı içine alan meslek olması sebebiyle, her geçen gün önemi artan bir mesleğin temsilcileri olmanız bakımından büyük önem taşıyor. Ülkemizin özellikle tarım alanında son zamanlarda yaşanan hayvansal üretimde bir takım istenmeyen durumları da dikkate aldığımızda mesleğinizin önemi sadece bireysel bir meslek tanımının ötesinde ülkemizin de ekonomisini ve gündemini belirleyen bir alanın içinde olduğunuzu da hatırlatmak istiyorum. Ülkemiz hayvancılık alanında çok önemli çalışmalar yapıyor. Özellikle kırsal sosyolojimizdeki değişim, köyden kente olan durdurulamayan göç ve diğer sebeplerle kırsaldaki üretim kabiliyetimiz her geçen gün azalıyor. Veteriner hekimlerimizin saha çalışmalarında özellikle kırsal üretimde köylerdeki üretimin tekrar canlanması bakımından çok hayati önem taşıdığını ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
MAKÜ’nün yürüttüğü projeler hakkında bilgi aktaran Rektör Korkmaz, sözlerine “Üniversitemiz Bölgesel Kalkınma Odaklı Hayvancılık Projesi modeli ortaya koydu. Bu model bütün Burdur’daki Sivil Toplum Örgütleri, sektör, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü de içine alan bir çerçevede ve üniversitemiz akademisyenlerinin öncülüğünde bölgesine katkı vermek isteyen akademisyenlerin fedakârca ve gönüllüce yapılan çalışmalarla bir Türkiye projesi ortaya çıktı. Bu projemizin başarısı sahadaki aktörlerin çalışmaları üzerinden yürüyor olması. Mehmet Akif’in Üniversitesi Akif’in mesleğinin misyonu ile de birleştirerek ulusal kurtuluş mücadelemizin Mustafa Kemal’in yanında saf tutmuş çok önemli bir şahsiyetin üniversite ismi olarak bize vermiş olduğu misyon çerçevesinde gecesini gündüzüne katarak çalışan Veteriner Fakültemizin veteriner camiamızın bu misyonu en iyi şekilde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini düşünüyorum. Genç veteriner hekimlerimiz üniversitemizden mezun olduklarında da benzer misyon ve düşünce ile mezun olacaklar. Hayat boyu önlüklerinizin lekelenmemesi ve saflığını koruması dileğimle teşekkür ediyorum.” şeklinde devam etti.
Konuşmaların ardından önlük giyme törenine geçildi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Veteriner Hekim Ali Eroğlu Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz’a ve Dekan Prof. Dr. Hakan Öner’e Plaket takdim etti.
7’ncisi düzenlenen önlük giyme töreni, sonrası Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Veteriner Hekim Ali Eroğlu “Günümüzde Veteriner Hekimlik Uygulamaları” konulu konferansını verdi.