Burdur Isparta, Afyon, Denizli, Muğla ve Antalya illerinden 6 ilden yaklaşık 5 bin aile çiftçisi ekim dikim yaptığı şeker pancarında çeşitli nedenlerden dolayı bu yılki rekolte de düşüş yaşandığı ortaya çıktı.
Burdur Isparta, Afyon, Denizli, Muğla ve Antalya illerinden 6 ilden yaklaşık 5 bin aile çiftçisi ekim dikim yaptığı şeker pancarında çeşitli nedenlerden dolayı bu yılki rekolte de düşüş yaşandığı ortaya çıktı. Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirine özel röportaj veren Şeker- İş Sendikası Burdur Şubesi Başkanı Mustafa Onay, özelleştirme idaresi tarafından Burdur Şeker Fabrikası için belirlenen 600 bin ton kotanın, şu anan kadar ekilen pancardan elde edilen miktarın 420 bin ton civarında olduğunu açıkladı.
Burdur Şeker Fabrikasının ihale şartnamesinde de belirtildiği 600 bin ton şeker pancarının neden 420 bin civarına gerilediği yönündeki düşüncelerini paylaşan Başkan Onay; “Şeker Pancarı rekoltesinde ciddi oranda düşüş var. Özelleştirmeden dolayı belirsizlik meydana geldi. Mevsimler iklim değişikliği oldu. Barajların erken kapatılması. Yağışın az olması ile dışarıdan satın alınacak pancarın Burdur Şeker Fabrikası’na girmeyerek, özelleştirmesi yapılan fabrikalara kaymasıdır. Özelleştirilerek devir edilmiş fabrikalardaki çiftçi sorunlarından dolayı çiftçilerimiz pancar tarımından vaz geçeceği tahmin ediliyor.
Çözüm olarak şeker pancarı çiftçisine güven verilmesi lazım. Yani pancarınız heba olmayacak. İstenildiği zaman alınacak denilmesi gerekiyor. Yani Çiftçi kısa süreli olarak pancarını teslim etmeli. Mesela; Ekim-Kasım aylarında pancarını teslim edecek ki, yerine hemen ikinci ürününü ekebilsin. Çiftçi de böyle bir belirsizlik olduğu zaman pancar dan tabii ki soğuyacak. Alternatif ürünlere geçecek. Çünkü; pancarını teslim edeceği fabrika ne zaman alacağını bilmiyor” dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ihale sonrası en yüksek fiyatı vererek Burdur Şeker Fabrikası’na talip olan Erser-Sterk ortaklığının talep ettiği ek 3’üncü süre bu ayın 25’inde doluyor. Belirlenen sürede Burdur Şeker Fabrikası’nın devir alınmaması durumunda süreç nasıl işleyecek? Şeklindeki kamuoyunun sorularını da yanıtlayan Başkan Onay; “Alınan ek süre 25 Aralık 2018’de bitecek. Bundan sonra nasıl süreç işleyeceğini Özelleştirme İdaresi karar verecek” diye konuştu.
Çeşitli nedenlerden dolayı pancar rekoltesinin düşmesi dolayısı ile kampanya dönemi de kısaldı. Başkan Onay, Burdur Şeker Fabrikası’ndaki 2018-2019 kampanyasının 2 Ocak 2019 tarihinde sona erebileceği tahmin edildiğini söyledi.
Çağdaş Haber