Sıcak havalarda Kırım Kongo vakalarına dikkat!

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nairovirüs cinsine ait bir virüs tarafından yayılan bir hastalıktır.

Sıcak havalarda Kırım Kongo vakalarına dikkat!

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nairovirüs cinsine ait bir virüs tarafından yayılan bir hastalıktır. Genellikle yaz aylarında görülen bu hastalık sıcaklıkların artmasıyla birlikte kendisini göstermeye başlıyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Servet Öztürk, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili önemli noktalara değindi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?

Keneler doğada özellikle kırsal kesimde çok yaygın canlılardır ve bazı hastalıklar için risk oluşturabilmektedirler. Özellikle son yıllarda Kırım Kongo Kanamalı ateşi, Tularemi, Lyme hastalığı en sık görülen kene kaynaklı hastalıklardır. İlkbahar ve yaz aylarında kırsal kesimde insanların daha sıklıkla bulunmasından dolayı bu hastalıklar bu mevsim dönemlerinde daha sık görülmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Bulaşır?

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene tutunması ile bulaşan başlangıçta gribal semptomlarla başlayıp ağır kanamalı hastalığa ilerleyebilen ve ölümcül olabilen bir hastalıktır. İnkübasyon dönemi olarak tanımladığımız virüsün bulaşması ile semptomların başlaması arasındaki süre 1 ile 14 gün arasında olabilir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç semptomları ateş yüksekliği, baş ağrısı, kas ağrıları, boğaz ağrısı, gözlerde kızarıklık, karın ağrısı, bulantı- kusma ile başlar. İlerleyen ağır vakalarda vücudun değişik bölgelerinde kanama ile seyredebilir. Özellikle ilkbahar/yaz aylarında meydana gelen gribal semptomlara kırsal bölge seyahati öyküsü varsa Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı akılda tutulmalıdır. Spesifik bir tedavisi yoktur ancak tedavi semptomlara yönelik ve destek tedavisidir.

Kırsal Kesimlerde Sık Karşılaşılıyor!

Ülkemizde vakaların büyük çoğunluğu (%95) İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey bölgesinden, özellikle de Tokat, Sivas, Çorum ve Erzurum'dan gelmektedir. Spesifik bir tedavisi olmaması nedeniyle en önemli tedbir riskli bireylerin kendini kenelerden korumasıdır.
Kırsal bölgede çalışan veya ziyarete giden kişilerin açık renkli kıyafetler giymesi, uzun kollu giyecekler tercih etmesi, çoraplarını pantolonun üzerine çekmesi ve kırsal bölge ziyaretinden sonra vücudunu kapsamlı kene tutunması açısından kontrolü önerilir.

Kene Tutunması Sonrası Tedavi ve Süreç Nasıldır?

Kene teması saptanması durumunda sağlık tesisine başvurarak kenenin uzaklaştırılması, gerekirse tetkik edilmesi ve 10 günlük semptom takibine alınması önemlidir.

Akdeniz diyeti ile beslenin, sigara ve alkolden uzak durun, fiziksel olarak aktif olun, dostluklar kurun, erişkin yaş aşılamaları için doktorunuza başvurmayı unutmayın. 

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Vakalarda endişelendiren artış! Daha ağır seyrediyor
Burdur

Vakalarda endişelendiren artış! Daha ağır seyrediyor

Kızamık virüsü genellikle çocukluk çağında görülen ateşli, döküntülü, bulaşıcı, viral bir hastalıktır. Genellikle hasta kişinin solunum yolu partiküllerinin solunmasıyla yani inhalasyon yoluyla bulaşabileceği gibi temas ile de bulaşabilir.

Milletvekili Uğur Hemşehrilerine Tek Tek Mesaj Gönderdi
Burdur

Milletvekili Uğur Hemşehrilerine Tek Tek Mesaj Gönderdi

AK Parti Burdur Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Yasin UĞUR, Burdurlu hemşehrilerine bir mesaj yayımlayarak Burdurlular olarak kabine sonrası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın salgınla mücadelede alınan yeni kurallara hassasiyetle uyulması için özen gösterelim, dedi.

Burdur'da Öğretmen Teoman Cengiz, Koronaya Yenik Düştü
Burdur

Burdur'da Öğretmen Teoman Cengiz, Koronaya Yenik Düştü

Burdur’da öğretmen Teoman Cengiz, yakalandığı koronavirüse yenik düştü.

Bucak, sokağa çıkma kısıtlamasıyla sessizliğe büründü
Bucak

Bucak, sokağa çıkma kısıtlamasıyla sessizliğe büründü

Burdur'un Bucak İlçesi'nde, sokağa çıkma kısıtlamasının başlamasıyla birlikte sessizliğe bürünen caddeler görüntülendi. Bucak'ta, korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı saat 20.00 itibariyle kent sessizliğe büründü.

Başkan Gökçe ''Sokaklar Boş Esnaf Dertli''
Bucak

Başkan Gökçe ''Sokaklar Boş Esnaf Dertli''

Burdur'un Bucak İlçesi'ne bağlı Kocaaliler Beldesinde korona virüs tedbirleri kapsamında denetimler sürüyor.

Bucak Belediyesi'nden Covid-19 afişi
Bucak

Bucak Belediyesi'nden Covid-19 afişi

Bucak Belediyesinden Covid-19’la mücadele kapsamında Bucak ilçe merkezinde bina girişlerine uyarı yazıları asıyor. Vatandaşlar isterlerse yapışkanlı, Covid -19 nedeniyle ziyaretçi kabul etmiyoruz çıkartmalarını Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden, Mahalle Muhtarlıklarından temin edilebiliyor.