Türk Kızılay Burdur Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Kuş, “Burdur’da yaşayan 18-65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı, hemşerilerimizi en azından yılda 1 kez kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımız yılda 1 kez kan bağışı yaparlarsa kesinlikle kan ihtiyacımız Burdur’da ortadan kalkmış olur. En azından biz bu konuda Burdur olarak örnek il olmak istiyoruz.” dedi.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile başlayan ve 4 Kasım’a kadar süren Kızılay Haftası, Türkiye genelinde olduğu gibi Burdur’da da coşkuyla kutlandı.
Türk Kızılay Burdur Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Kuş, gazetemiz muhabiri Muhammet Fatih Başcı’ya faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Türk Kızılay Burdur Şube Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Murat Kuş’un açıklamalarından pasajlar şöyle;
“1 Nisan 2022 tarihinden bu yana Türk Kızılay Burdur Şube başkanlığı görevini yürütüyorum. Şubemizde 2 tane tam zamanlı şube personelimiz var, kan hizmetleri birimimiz var, üniversite teşkilatımız, kadın kolları teşkilatımız ve Genç Kızılay teşkilatımız olmak üzere şehrimizde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu benim başkanlığımda ilk dönemimiz ama daha öncesinde de bende Kızılaycılık vardı. Afet eğitimleri noktasında destekler sunuyordum. Ama tabi bu bir bayrak yarışı, bugün biz varız yarın bir başkası olur.
Faaliyetler noktasında halkımızın en çok tanıdığı faaliyetimizden bir tanesi kan hizmetleri. Türkiye’de kan bağışı ve ihtiyaç sahiplerine kanın ulaştırılmasında tek kurum olan Türk Kızılay devreye girmektedir. Kan bağışıyla başlamamın sebebi şudur; vatandaşlarımızın destekleriyle kan bağışı çok önemli bir hizmettir. Çünkü, doğrudan halk sağlığını ilgilendirdiği için herhangi bir esneklik, keyfiyetlik söz konusu olamaz. İnanılmaz bir disiplin ve titizlik gerekmektedir. Tabi vatandaşlarımızın da doğru zannettiği yanlışları sizin aracılığınızla iletmek istersek örneğin çok nadir olmayan, toplumda çok yaygın olan kan gruplarında şöyle bir durum var; ‘nasıl olsa benim kan gurubumdan çok fazla o nedenle kan bağışı yapmayayım’ deniyor ama şu açıdan da bakmak lazım çok yaygın bir kan bağışının ihtiyacı da çok yaygındır. Ameliyatlar, kazalar ve istenmeyen durumlar gibi. O nedenle biz 18-65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı, tüm Burdur’da yaşayan hemşerilerimizi en azından yılda 1 kez kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Vatandaşlarımız yılda 1 kez kan bağışı yaparlarsa kesinlikle kan ihtiyacımız Burdur’da ortadan kalkmış olur. En azından biz bu konuda Burdur olarak örnek il olmak istiyoruz.
Vatandaşlarımızın bazı soruları da oluyor; ‘kan satılır mı?’ diye soranlar da oluyor. Kızılay’dan vatandaşlarımıza kesinlikle kan satışı olmamaktadır. Çünkü; Türkiye genelinde günde 20 bin kan bağışı olmaktadır. Bununla ilgili herhangi bir dekont, para transferi, makbuz göremezsiniz. Bunun sebebi vatandaşlarımıza ücretsiz verilmesidir. O konuda vatandaşlarımız eğer kendileri ya da yakınları için kan ihtiyacı olduğunda para ödememektedir ancak kan stoklu ve miyatlı bir ürün olduğu için bazen yakınlarından da kan bağışı isteriz ama yine vatandaşımıza bir zorlama unsuru değildir. Bazen benzerini isteriz. Çünkü; herkes kan bağışı yapma noktasında akrabaları, yakınları illaki aynı kan grubu olan vatandaşları bulamayabilir. Benzer kan grubundan, müsait oldukları zaman, kendilerini iyi hissettikleri zaman orada da asla bir zorlayıcılık yoktur ama bunu da sürdürülebilirlik açısından isteriz. Bugün bir vatandaşımızın kan ihtiyacı görüldüyse yarın da görülsün diye. Bunların depolaması miyatlıdır, kanın süresi miyatlıdır. Bu sürdürebilirlik açısındandır ve vatandaşlarımız rahat etsin diyedir. Kızılay’ın kan bağışından herhangi bir geliri yoktur. Sadece bu organizasyonu vatandaşımızda alışkanlık hale getirmek isteriz.
Bir diğer faaliyetimiz de Türkiye Afet Müdahale Planı’nda Türk Kızılay hizmet gruplarından bir tanesidir. Türk Kızılay, basına bile yansımasa Türkiye Afet Müdahale Planı’nda yer alan tüm afet ve acil durumlarda görev alır. Afetzede vatandaşlarımızın ve profesyonel arama kurtarmacıların günde 3 öğün sağlıklı beslenmesi ve temiz giyinmesinden Türk Kızılay sorumludur. Bir diğer çalışma alanımız da; sosyal yardımlardır. Biz vatandaşlarımıza gıda ve giyim noktasında da her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Sadece kötü günde değil iyi günde de vatandaşlarımızın yanında olacağımız projeleri yapmaya çalışıyoruz.
Burdurlulardan, Burdur’da yaşayan vatandaşlarımızdan Allah razı olsun. Kurban Bayramı’nda, Ramazan Bayramı’nda, Milli bayramlarımızda, günlerimiz de çok sağ olsunlar desteklerini yanımızda hissediyoruz. Ama tabi ki şubemizin Burdur’un bir organı olduğunu da tekrar tekrar anlatmamız gerekiyor. Bazen vatandaşlarımız ismi de Kızılay olduğu için Ankara ile çok özdeşleşmiş Kızılay kelimesi ve bağışlarının il dışında değerlendirildiğini düşünenler olabilir, Ankara’ya aktarıldığını düşünenler olabilir. Tam tersine Ankara’dan Burdur’a bağış, kaynak gelir. Ancak Burdur’dan vatandaşımızın özel bir talebi, emri yoksa asla il dışına herhangi bir kaynak aktarımı olmaz. Hatta vatandaşlarımız bırakın şehri şart bile koyabilirler ‘yardımlarımın şu köylere yapılmasını istiyorum’ dediklerinde o yardımın bir kuruşu bile başka bir yere ayrılmaz, bağışlanmaz ve kanıtları sunulur. Bizim Burdur’da vatandaşlara kendimizi anlatma konusunda eksikliklerimiz olabilir. Ben Burdur’daki tüm hemşerilerimize söylüyorum; Burdur’un kaynağını Burdur’da tutmaya hatta dışarıdan gelen kaynakları da Burdur’da harcamaya gayret ediyoruz. Biz kendimizi tanıttıkça, kendimizi de vatandaşlara sevdirdikçe, güven verdikçe bağış gelir. Yani gönüllülüğün ve bağışçılığın temeli budur. Burdurlu hemşerilerimize Allah razı olsundan başka asla bir kelime ağzımdan geçmez. Tüm kurumlarımız, vatandaşlarımız ihtiyaç halinde Kızılay’ımızın yanındadır. Ama bunu biz kendimize oldu bitti diyemeyiz. Mutlaka ve mutlaka Türk Kızılay Burdur şubesini çok daha iyi yerlere getirmek isteriz.
Bizim logomuz 155. yaşına doğru gidiyor. Kızılay, dünyanın en şeffaf sistemlerini kullanıyor. Vatandaşlarımız, gönüllü adaylarımız şöyle düşünebilirler; ‘acaba ben bir faaliyete girdiğim zaman her faaliyete gelmek mi zorundayım?’ diye kesinlikle hayır. Adı üstünde gönüllülüktür. Gönüllülerimiz, kendi aklına kendi mantığına, kendi becerisine uygun faaliyetlere gelebilir. Afet bölgesine de gelebilir veya ilkokula kırtasiye yardımına da gelebilir. Burdur’da şu anda 1500 gönüllümüz var. Bu büyük bir güç. Buradan gönüllülerimize şunu söylemek istiyorum; gönül rahatlığı içerisinde gönüllerini verebilirler. Çünkü bizim dilimizde, gönüllülükte gönül vermek vardır. Başka bir dilde yok. Gönüllü kelimesi size aidiyet hissetmiş, gönlünü vermiş anlamında. O yüzden çok teşekkür ediyorum. Dünyanın en şeffaf ve güvenilir organizasyonunu kurabilmiş 155 yaşındaki bir kadim kuruma gönüllü olacaklar. Bu logo herkese nasip olmaz diyerek gönüllülerimizin bu logoyu sevmelerini, benimsemelerini isterim.
Burdur’da her yıl olduğu gibi bu yılda dolu dolu bir Kızılay Haftası geçirmeye gayret gösterdik. Şube personellerimiz, gönüllülerimiz, kan hizmetlerimiz, kadın kollarımız, gençlik kollarımızla beraber vatandaşlarımıza hem kendimizi tekrardan tanıtma, hatırlatma fırsatı bulduk. Bu yıl kan hizmetlerinin altını çizmeye çalıştık. Çünkü kan bağışı hepimizi ilgilendiriyor. Kan bağışlarımızı yaptık. Kan hizmetlerini biraz festival havasında geçirdik. Tabi Kızılay demek çocuk demek. Okullarımıza gittik, okullarımızda Kızılaycılık faaliyetleri, bağış çalışmaları yapmaya çalıştık. Yazıköy ilkokuluna bir enstrüman bağışımız olmuştu. Ama onu da bir Kızılaycılık faaliyeti olsun diye müzik dinletisi, ikramlar, bağışlar şeklinde sürdürmeye çalıştık. İşin tabi bilimsel boyutu da var. Gölhisar’da bir afet tecrübe paneli yaptık. Kurumlarımın ve belediyelerimizin de bizlere çok katkısı var. Biz istiyoruz ki bu hilale vatandaşlarımız güvensin, sevgi duysun. İlla ki bağış yapma noktasında değil o vatandaşımızın kendi takdiridir ama içinde Kızılay ile ilgili bir olumlu duygu oluşursa biz çok mutlu oluruz. Kızılay haftasını sadece biz değil vatandaşlarımızla el ele kutlamaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızı bağış yapsın ya da yapmasın 24 sat şubelerimize bekleriz. Bizim kapımız Burdur’daki vatandaşlarımıza 24 saat açık.”
burduryenigün