Türkiye’de ilk kez Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen hayvancılık sektörüne yön verecek olan Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali (HAYTEKFEST) başladı.
HAYTEKFEST ile Türkiye Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında her geçen gün stratejik önemi artan hayvancılık sektöründe yerli ve milli nitelikli teknoloji tabanlı projelerin ortaya çıkarılması ve ortaya çıkarılan bu projelerin hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
HAYTEKFEST kapsamında Türkiye’nin her yerinden 101 proje katılım sağladı. 101 proje arasından 3 aşamalı bir değerlendirmeyle 37 proje finale kaldı. Bu finale kalan projeler 3 gün boyunca tanıtımlarını yaparak yine alanında uzaman jüri iyeleri tarafından değerlendirmeye alınarak dereceye giren ilk üç proje ödüllendirilecek. Birinciye 100 bin, ikinciye 75 bin, üçüncüye 50 bin TL ödül verilecek olan festivale yoğun bir katılım sağlandı.
Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen HAYTEKFEST’in açılış programına Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Aka, Tarım ve Orman Bakanı Danışmanı Doç. Dr. Sait Muharrem Say, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ömer Tekşen, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, Kamu Kurum Müdürleri, Sektör Temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal canlı yayınla bağlandı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Mandal şunlara değindi: “HAYTEKFEST kapsamında sürdürülebilir hayvancılık odağında bir araya gelen akademisyenler, genç insan kaynağımız, hayvancılık teknolojileri sektör temsilcileri, kamu ve STK’ların birlikteliği çok kıymetlidir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından hayvancılık alanında bölgesel kalkınma odaklı projeler yürütülerek sürdürülebilir hayvancılık için bilim ve teknoloji yaklaşımları artırılmaktadır. HAYTEKFEST kapsamında finalde yarışacak olan 37 proje hayvan sağlığı teknolojileri ile kümes teknolojileri, nanoteknoloji ve sensör teknolojilerini kapsayan proje örnekleri bulunmaktadır. Hayvancılık teknolojileri odağında birlikte gelişmeye dayalı iş birliği ortak geleceğimiz için kilit öneme sahiptir. Bugün gerçekleştirilen bu çalışmada büyük bir emek söz konusu. Destek olan, emek veren ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum.”
Daha sonra program Kurumsal İletişim Merkezi (KİMER) tarafından hazırlanan MAKÜ 2023 Tanıtım Filminin izlenmesi ile devam etti.
Açılış konuşmaları ile devam eden programda daha sonra HAYTEKFEST Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına asrın felaketi olarak adlandırılan depremler ile ilgili başsağlığı dileklerinde bulunarak başlayan Prof. Dr. Hüseyin Dalgar HAYTEKFEST süreci ile ilgili bilgiler aktardı. Dalgar “Hayvancılık teknolojileri alanında çalışırken baktık ki Türkiye’de hayvancılık teknolojisi dediğimizde dışa bağımlı bir sektör bulunuyor. O zaman dedik ki, biz hayvancılık teknolojilerini millileştirme konusuna odaklanalım ve bunun sonucunda HAYTEKFEST diye bir fikir ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitemizin Mühendislik Fakültesinin ve Kırklareli Üniversitesinin de gücünü yanımıza alarak çalışmalarımıza başladık. Burdur’u hayvancılık teknolojilerinin merkezi yapabilir miyiz? Teknokent’imizi tematik bir Teknokent yapabilir miyiz? gibi düşüncelerle Kalkınma Ajansımızın desteğiyle böyle bir yolculuğa çıktık ve geldiğimiz noktada Türkiye’nin her yerinden startup düzeyinde, yeni girişimci düzeyinde, araştırmacı düzeyinde, öğrenci düzeyinde ve belli büyüklüğe ulaşmış firma düzeyinde 101 proje bize geldi. Bu 101 proje 3 aşamalı bir değerlendirmeyle sahiplerini bulacak. Ödüller için 3 aşamalı bir puanlama yapıldı ve değerlendirme süreci objektif oldu. Sponsorlarımızın desteğiyle birinci olan projeye 100 bin, ikinciye 75 bin, üçüncüye 50 bin TL bir desteğimiz söz konusu olacak. HAYTEKFEST kapsamında sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla seminerlerimiz var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler ise “Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı olarak eko turizm sektörü, tıbbi ve aromatik bitkiler sektörü ile girişimciliğin geliştirilmesini temel odaklı olarak tespit ettik. Yakın bir dönem içerisinde girişimcilik açısından en çok zikredilen bölgelerden bir tanesi de bizim bölgemiz olacaktır. Projenin finansmanını sağlamak üzere geçtiğimiz sene girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesine ilişkin bir program ilan ettik. Böyle bir projenin hayata geçirilmesinde liderlik yapan sayın rektörümüze ve düzenleme kurulundaki tüm üyelerimize tekrar şükranlarımı sunuyorum. İnşallah hayırlara vesile olan bir projeyi hep birlikte hayata geçirmiş bulunuyoruz.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Danışmanı Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Muharrem Say ise yaptığı konuşmada şunlara değindi: “Öncelikle bir hakemlik teklifi süreciyle başlayan bu yolculukta burada bulunmaktan sizlere hitap etme şansı yakalamaktan çok mutluyum. Bilimin ışığını takip ederek bu gibi organizasyonların da etkisi ve enerjisiyle Avrupa’nın gıptayla baktığı büyük oranda başarılı iyi yetişmiş genç nüfusumuzla geleceğe çok olumlu bakmamak için hiçbir neden yok. Burada çaba gösteren herkese çok teşekkür ediyorum, burada bulunma şansı verdiğiniz için de tekrar şükranlarımı sunuyorum.”
Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Akar da “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması programı kapsamında hayvancılık alanında ihtisaslaşan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi koordinatörlüğünde Kırklareli Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi ortaklığında Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun bulunarak kurulmuştur. Kurulan ortak merkezle hayvancılık alanında yapılacak projeler ile çağımızın gelişen teknolojilerini birleştirerek Burdur ili başta olmak üzere ülke genelinde hayvancılığın geliştirilmesini hedeflemektedir.” şeklinde konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise yaptığı konuşmada şunlara değindi: “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ile birlikte Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bir ortağı olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Böyle bir güzel organizasyonun yapılması çok anlamlı buluyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptığı konuşmada “Ulusça yaşamış olduğumuz bu büyük felaket büyük şok. Henüz şoku toplumca atlatmış değiliz çünkü travma çok büyük bu sebeple henüz daha bu sürecin içerisindeyiz. Felaketin büyüklüğünü gördüğümüzde arkadaşlarımızla istişare ettik isminin festival olması sebebiyle klasik yaz festivalleriyle karıştırılabilir mi acaba diye de bir kaygı duyduk ancak üniversitenin yürüttüğü HAYTEKFEST yani Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali olduğu için de bilimsel alanda teknoloji ve AR-GE gibi konularda hiç beklemeye zamanımızın olmadığına karar vererek süreci devam ettirme kararı aldık.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak da bizde zaman zaman yeni ve genç bir üniversite olmanın bize verdiği imkan ve potansiyellerle birçok alanda yenilikçi çalışmalar ve modeller inşa etme gayretinde olduk. Dünyada yeni üniversite modelleri tartışılıyor, yani girişimci üniversite modelleri, ihtisaslaşma üniversite modelleri, bölgesel yönelimi sağlayan üniversite modelleri gibi. Bizim genç bir üniversite olmamız bizi bu alanda bu çalışmaları yapma noktasında bize fırsatlar sundu ve biz de bu anlamda mevcut mevzuatlar çerçevesinde bir takım model arayışlarını da ve bu modellerin belli çerçevede içini doldurarak somut çıktılar ve sonuçlarını elde etmeye çalıştık. Yani esas mesele günümüzde bilginin üretilmesi. Dünyada ülkelerin gelişmişlik sıralamalarına baktığımızda bilgi üretimi birinci geliyor, ama bilgiyi tek başına üretmeniz üretmiş olmanız yetmiyor. Bunu teknolojiye dönüştürmeniz gerekiyor. Piyasa devreye giriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın, Kalkınma Ajansımızın ve ülkedeki birçok kamu kuruluşumuzun girişimciliği teşvik etmek üzerine yaptığı pek çok çalışma var. Biz de burada bölgesel bir yaklaşım içerisinde birtakım çalışmaları da hayata geçirdik. Bazı çalışmaları patent ve klasik AR-GE modellemesi içerisinde sonuçlandırdık, sonuçlandırmaya da devam ediyoruz. Bu konuda odaklanmayı sürdürüyoruz. Sektörün alanında uzmanlaşmış şirketleri ile ortak girişim grupları kurarak ticarileşme noktasında bazı çalışmalar yürüttük. Ayrıca kendi ürettiğimiz bilginin piyasada hizmete dönüştürülmesi noktasında da yaklaşımlarımız oldu. Bunlardan bir tanesi bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığımızın yatırım programına da girmiş olan hayvancılık sektöründeki süt işletmelerinin kalite kapsamında desteklenmesi amacıyla Burdur pilot il seçildi. Bu bizim yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığımız bir konu. Hayvancılık işletmelerinin akreditasyon ve belgelendirilmesi sürecinde Belgelendirme Merkezimizin Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildi. Yani program sahibi bir kurum oldu. Kurduğumuz Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketimiz de aynı akreditasyonu geçtikten sonra Bakanlığımızla ortak bir çalışma noktasına geldi. Bakanlığımıza sunduğumuz projemiz bakanlığın bu yıl yatırım programına alındı. Çok projeler yapıyoruz, birçok kurum inanılmaz AR-GE hizmet odaklı çalışmalar yapıyor. Tarım İl Müdürlüğümüzle geçtiğimiz hafta toplantı yaptık. Yakın zamanda çağrısına çıkıyoruz. İl Müdürlüğümüz çağrı yapacak bizde üniversite olarak bunun saha operasyonlarını yapacağız. İşletmelerimizi 150’e yakın parametre üzerinden A-B-C-D ve aday dediğimiz 4 kategoride sınıflandırıyoruz. İşletmelerimizin bir üst kaliteye ulaşması için nelere ihtiyaçları var, insan kaynağı, teknik donanım, organizasyon, yazılım gibi her noktada bu işletmelerimizin kalitesini artırmak gerekiyor. Çünkü iktisadi istatistikler Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile gerek et, gerek süt ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak rakamlarda. Zaman zaman et-süt fiyatı ve üretim tarzı gibi bazı sorunlar yaşıyoruz. Her üniversite esasında kendi güçlü olduğu alanlarda ilgili kamu kurum kuruluşları ve sektörle aktif iş birliği içerisinde bilgiyi hizmete dönüştürecek somut modellemeleri üretmesi gerekiyor. Mevcut yapının içerisinde bunlar yapılıyor mu? Yapılıyor ama çok daha hızlı gitmemiz lazım. Kamu kuruluşları, politika tasarımcıları ve uygulayıcıları tarafından üretilecek politikaların tasarımına üniversitelerin vereceği katkılar çok çok önemli ve bakanlıklarımızın da kendi AR-GE birimleri var. Ama üniversiteler burada çok daha güçlü. Bu vesileyle ben bu Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivalimizin bu yaklaşımın bir yansıması olarak amacına hizmet edeceğini düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.
Rektör Korkmaz’ın konuşmasından sonra Burdur Vali Vekili Ahmet Mailoğlu da bir konuşma yaparak, yaşanmış olan depremlerde yaşanılan sıkıntıları bizzat gidip yerinde gördüğünü, ülke olarak yardımsever bir ülke olduğumuzu, fakat bunu yaparken koordinasyonun çok önemli olduğunu vurguladı. Hatay’ın Defne ilçesinde görevde olan Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın da selamlarını ileten Mailoğlu, festivalin ilimize, bölgemize ve tüm ülkemize hayırlar getirmesini diledi.
Açılış programının ardından festival kapsamında stant açan firmaların stantları gezildi. Daha sonra Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteği ile MAKÜ Teknokent bünyesinde kurulan Hayvancılık Teknolojileri Kuluçka Merkezinin açılışı gerçekleştirildi.
Program proje sunumları ile devam etti.