Bembeyaz kumsalları sayesinde ‘Türkiye’nin Maldivleri’ benzetmesi yapılan Salda Gölü sahillerine araç girişine engellemek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından kazıklar çakılıyor.
Turkuaz renkli tertemiz suyu, Mars’ın kayaç yapısına benzerliği, mis gibi havası ile benzersiz tatil alanları arasında yer alan Salda Gölü’nün plajlarına araç girişini engellemek için yetkililerce kazıklı koruma yapılmaya başlandı. Salda Gölü çevresinde bir çok alan yaklaşık 1’er metre aralıklarla dikilen kazıklarla korunmaya çalışılacak.
Bembeyaz kumsalların araçlarla çiğnenip kararmasına karşı alınan kazıklı engeller, Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz tarafından eleştiri aldı.
Yeşilova Belediyesi Başkanı Nuri Özbek, “Gölümüzün korunmasını, araç girişinin engellenmesini biz de istiyoruz ancak daha estetik bir çözüm bulunabilirdi. Tablo hiç hoş değil. Gölün yapısını kazıkla bozdular. Kaygılarımızı Bölge Müdürlüğü’yle de paylaştık. Yol boyunca koca koca kazıklar var. Belki burası farklı bir sistemle korunabilirdi. Umarım çalışmanın devamında bu çirkin görüntü bir şekilde engellenir” diye konuştu.
Uygulamayı tam anlamıyla rezalet olarak değerlendiren Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz “Biz göllerimizi koruyalım dedikçe karşımıza garip uygulamalar çıkıyor. Salda bizim için eşi benzeri olmayan bir değer. Ama biz bu değere korurken bile zarar veriyoruz. O kazıklar o güzelliğe yakışmış mı? Motorlu araçlar göl kıyısından uzak tutulmalı tabi bu oradaki turizm yapısına uygun biçimde gerçekleştirilmeli. Bunun dünyada onlarca örneği var. Konunun takipçisiyiz.” dedi.
Geçtiğimiz seneye kadar Salda Gölü kıyılarına kadar inen araçların, plajlara girişini engellemek için çukurlar kazılmıştı. Görsel kirlilik yaratan ama amacına hizmet eden bu uygulama kazıklı duvarlarla son buldu.
Her ne kadar eleştiri de almış olsa uygulamayı son derece yerinde buluyor, gölün estetiğine zarar vermeyecek bir önlem olarak düşünüyoruz.
Salda Gölü Bilim Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından kuruldu. Doğa koruma ve bilimsel araştırmalara katkı sunacak merkezin detayları burada.
Burdur'da bulunan Salda Gölü çevresine getirilen 5 erkek, 18 dişi kızıl geyik Eşeler Yaylası'na salınmıştı. Buraya salınan geyiklerin çiftleşip üreyerek
Salda Gölü hakkında her şey! Giriş ücreti, otelleri, kamp alanları, derinliği, çevre kirliliği, kuruma tehlikesi ve araç yasakları hakkında en güncel bilgiler. Salda Gölü'nü keşfetmek için rehberimizi okuyun.
Salda Gölü'nün benzersiz jeolojik yapısı, kamp alanları, otelleri, yüzme imkanları, UNESCO başvurusu, NASA araştırmaları ve çevre kirliliği hakkında her şey. Salda Gölü'ne ulaşım ve drone çekimleriyle bu doğal cenneti keşfedin.
Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü semaları 2024 yılının en büyük ve parlak ayı "Süper Mavi Ay" ile aydınlandı.
Burdur Valisi Türker Öksüz, Salda Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulundu ve bölgenin kış turizmi ve yayla turizmi açısından potansiyelini değerlendirdi.