Zorunlu deprem sigortasında değişikliğe gidildi! İşte o değişiklik ve detayları...

Zorunlu deprem sigortası (DASK) uygulaması, yerini Zorunlu Afet Sigortası'na (ZAS) bırakıyor. ZAS sadece depremleri değil, sel, orman yangını gibi tüm doğal afetleri de kapsayacak. Zorunlu Afet Sigortası ile ilgili tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Zorunlu deprem sigortasında değişikliğe gidildi! İşte o değişiklik ve detayları...

Türkiye'de zorunlu deprem sigortası (DASK) uygulaması, yerini Zorunlu Afet Sigortası'na (ZAS) bırakmaya hazırlanıyor. Meclis'ten geçmesi beklenen torba yasa kapsamında, ZAS artık sadece depremleri değil, sel, orman yangını gibi tüm doğal afetleri de kapsayacak. Bu yeni düzenleme, aboneliği olan tüm vatandaşları ilgilendiriyor.

DASK GENEL MÜDÜRÜ DETAYLARI AÇIKLADI
Türk Reasürans ve DASK Genel Müdürü olan Selva Eren, torba yasa kapsamında zorunlu deprem sigortasının yerine Zorunlu Afet Sigortası’na (ZAS) geçileceğini resmen duyurdu.

Eren, ZAS’ın yeni bir vergi uygulaması olduğuna dair kamuoyunda yanlış bir algı oluştuğunu dile getirerek, “ZAS’ın genel şartları ile vergi paketinin aynı torba yasa içinde yer alacak olması kafa karışıklığına neden oldu. Ancak ZAS’ın vergiyle yakından uzaktan herhangi bir alakası yok.” İfadelerini kullandı.

Eren açıklamasında ayrıca, ZAS’ın ilk üç yılında devlet desteği alacağını da vurgulayarak, “Bu yeni ürünle ilgili olası hasarlarda devlet destek sağlayacak. Buna koruma desteği de diyebiliriz. Bu açıdan değerlendirildiğinde, ZAS vatandaşların üzerinde ek bir maliyet oluşturmayacak, aksine çok kapsamlı bir poliçeyi devlet desteği ile almış olacaklar” şeklinde konuştu.

DASK kalkıyor yerine ZAS Geliyor
6 Şubat Depremleri ile birlikte ülkemizin yapı stokunun kötü olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte yeni önlemler ve hızla dönüşüm projeleri oluşmaya başladı. Daha önce doğal afetlere karşı önlem amaçlı yapılan sigorta DASK (Doğal Afet Sigortası) gelecek yıl içerisinde değişecek gibi görünüyor.

Yeni adı Zorunlu Afet Sigortası olacak
Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK’ın konut ve iş yerine yönelik deprem sigortası şartları değişiyor. Zorunlu Deprem Sigortasının yeni adı zorunlu afet sigortası ZAS olacak. Hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Konutun yanı sıra artık eşyalar da sigortalanacak.

6 Şubat depremlerinin ardından bölgedeki konutların yarıya yakını zorunlu deprem sigortası kapsamında olduğu için konut hasarlarının çoğunu DASK ödedi.

Nitekim son verilere göre DASK, deprem bölgesinde hasarlı 577 binden fazla konut için toplam 30 milyar liranın üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirdi. Deprem, hem DASK tarafında hem de zorunlu deprem sigortasının üzeri için yaptırılan konut paket poliçelerindeki bazı sorunları ve eksiklikleri de ortaya çıkardı. Önümüzdeki günlerde DASK’taki değişiklikler yayımlanarak, kamuoyuna duyurulacak. ,

Neler Değişti ?
Yeni düzenlemeye göre zorunlu afet sigortası (ZAS) hem depremi hem de sel afetini kapsayacak. Eşyalar da artık sigorta kapsamında olacak. Teminat bedeli iki katına çıkacak. Şu anda 3 bin 16 lira olan metrekare teminat bedeli 6 bin liraya yükselecek. Teminatlar da enflasyona endeksli olarak her ay artacak. Yeni düzenleme ile teminat iki katına çıkıp, enflasyona endeksli olacağı için artık zeyilname sorunu diye bir sorun da yaşanmayacak. Yeni düzenlemenin Torba Yasa ile uygulamaya girmesi bekleniyor.

kaynak: Halk Tv

Yorumlar

Bu içerik ile henüz yorum yazılmamış

Yorum Yaz

İlgili Haberler

Antalya Burdur Arası Ne Kadar? Antalya Burdur karayolu arası Kaç Km? Yolculuk Süresi | Ulaşım Rehberi
Burdur

Antalya Burdur Arası Ne Kadar? Antalya Burdur karayolu arası Kaç Km? Yolculuk Süresi | Ulaşım Rehberi

Antalya Burdur arası ne kadar? Kaç km? Antalya Burdur yolculuğu kaç saat sürer? Tüm detaylar ve güzergah seçenekleri için rehberimizi inceleyin. Hızlı ve güvenli seyahat için ipuçları.

Bucak Belediyesi kente görsellik kazandırmaya devam ediyor
Bucak

Bucak Belediyesi kente görsellik kazandırmaya devam ediyor

Bucak Belediyesi, Turba Yolu ve Otogar çevresinde gerçekleştirdiği çevre düzenleme çalışmaları ile ilçeye estetik bir dokunuş katıyor.

Burdurlular dikkat Meteoroloji uyardı
Burdur

Burdurlular dikkat Meteoroloji uyardı

Meteoroloji, Burdur ve Isparta'da 27 Ağustos'ta yerel kuvvetli yağışlar beklendiğine dair uyarıda bulundu. Ani sel ve dolu riskine dikkat!

Burdur'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında spor turnuvaları başladı
Burdur

Burdur'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında spor turnuvaları başladı

Burdur Belediyesi tarafından düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında gerçekleşen spor turnuvaları, dün Armağan İlci Spor Kompleksi'nde başladı

Burayı gördünüz mü? Bölgenin yeni cazibe merkezi
Burdur

Burayı gördünüz mü? Bölgenin yeni cazibe merkezi

Kızılkaya Belediye Başkanı İlkay Güngör, yaptığı açıklamada, Kızılkaya Seyir Terası’nın faaliyete geçtiğini duyurdu. Başkan Güngör, terasın bölgenin yeni cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini vurguladı.

"Süper Ay", Salda Gölü semalarında görsel şölene imza attı
Yeşilova

"Süper Ay", Salda Gölü semalarında görsel şölene imza attı

Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü semaları 2024 yılının en büyük ve parlak ayı "Süper Mavi Ay" ile aydınlandı.