Burdur'a ait kültür ve varlıkları için görüşüldü

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Burdur El Yazma Eserleri” ön çalışması yapıldı.

Geçtiğimiz Ekim ayının 25’inde yapılan çalışma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi  (MAKÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Atmaca koordinesinde yapıldı. Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanı Emekli Öğretmen Sebahattin Akkaya Başkanlığı’nda gerçekleşen çalışmada; ‘Konya yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'nde bulunan Burdur Yazma Eserlerinin dünü bugünü konuşuldu. Burdur İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Osman Koçibay, Burdur Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mehmet Küçük, Konya Yazma Esreler Kütüphanesi Bölge Müdürü Bekir Şahin’in katıldığı çalışmada Burdur’a ait gün yüzüne çıkmamış el yazması eserlerin tespit edilmesi üzerinde duruldu. 

 

Öte yandan Burdur’a ait kültür varlıkları,  odası, hanı, hamamı, çeşmesi, konakları, müzeleri, ören yerlerinin de yer alacağı bir il yıllığı basılması görüşü benimsendi. 

Burdur El Yazma Eserleri ön çalışması sonrası 31 Ekim 2023 Salı günü Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimiz Halil İbrahim Kara’ya röportaj veren MAKÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Veli Atmaca: “Bendeniz etrafta Burdur yazma eserler kataloğu adıyla dolaşan matbu ve dijital halde kişi ve ilgili kurumlardaki liste çokluğundan dolayı bunların birbirinin aynısı mı farklı mı, birbirinin devamı veya mütemmimi mi olduğu meselesi zihinlerde şüpheye sebep olduğu için bu muallağı gidermek üzere bir zamanlar burada çeşitli kurumlarda çalışmış olduğu için Burdur yazma eserleri, mühürler, salname, tahrir defterleri, şer'iye sicilleri konusunda ciddi birikimi olan ve hâlâ Burdur'un bu tarihi mirası hakkında çalışan Konya Bölge Yazma Eserler Müdürü Bekir Şahin beyle görüştüm. Mevcut listelerin çok ötesinde daha nice evrak ı müsbite olduğundan bahsedince buraya davet ettim. Heyecanla ve memnuniyetle kabul etti. Meseleyi Sabahattin başkanımızla da görüşünce gayet yerinde ve gerekli olduğunu ifade ettiler. Şahsen bu konuda Burdur'un sadece tarihi evrakı, yazma eserleri değil medrese, tekke dergâh, mevlevihâne, manevi tapularımız olan kabir taşları, hamamları v.s. konusunda gayet mühim bilgilere sahip olduğunu gördüğüm Sabahattin hocamızın da bu toplantıda mutlaka bulunması için davet ettik. O da bir âkil insan olarak Burdur'a hizmet telakki edip memnuniyetle teşrif ettiler. Buna ilaveten İl Halk Kütüphane Müdürümüz Mehmet  bey, müdür yardımcımız Fatih Ahmet bey, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Osman Koçibay ve Müze müdürümüz Murat beyler bu konudaki bilgi ve birikimlerini paylaştılar.” dedi.

burdur belediyesimakükültürtürkiyeburdurTürkiyeBurdur

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.