Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, 2020 hasat sezonunu değerlendirdi. Geçen yıla oranla bu yıl bol verimli bir sezon geçirdiklerini kaydeden Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay; “Hasat sezonunda yağışın olmamasından dolayı hasadın kalitesi bu yıl iyiydi. Buğdayda dekarda 500 kilogram ile 850 kilograma varan rakamlara ulaşıldı. Arpada da 350 kilogram ile 500 kilograma varan rakamlara ulaşıldı. Geçen sene kuraklıklar vardı. Bu yıl bol verimli bir hasat sezonu geçirdik. Geçen sene kuraklıklar vardı bu kadar değildi” açıklamasında bulundu.
YAĞIŞLARI DEĞERLENDİRDİ
İlimizde de etkili olan yağışların yer altı ve baraj göletler için faydalı olduğunu kaydeden Burdur Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kubilay; “ Geçen hafta 2, 3 gündür yağan yağışlar, ekili pancara, silajlık mısıra, patatese daha önemlisi yer altı sularımıza, baraj ve göletlerimizin dolmasına son derece faydalı olmuştur. İnşallah bundan sonrada yağışımız zararsız ziyansız olur. Ekim ayında çiftçilerimiz üreticilerimiz hububat tarlalarını sürer, bir sonraki sezon hazırlığına başlarlar. Bu yıl yağışları Ağustos ayının ortalarında başlaması son derece sevindiricidir” dedi.
YEM, MAZOT, GÜBRE VE ELEKTRİK DESTEĞİ İSTEDİ
İlgili bakanlıklar tarafından çiftçilere verilen ürün bazındaki desteklemelerin son derece memnun olduğunu belirten başkan Kemal Kubilay ek destek talebinde bulundu. Başkan Kubilay açıklamasında; “Hükümetimiz ürün bazında destekleme verdi . Ancak; maliyetler Türkiye’de oldukça yüksek olmasından dolayı çiftçimiz yine de mağdur. Mazot fiyatları, gübre fiyatları, zirai ilaçlar, elektrik paraları aşırı derecede yüksek. Kooperatiflerinin sondajların elektrik paraları çok yüksek. Devletimizden hükümetimizden bunların desteklenmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu
“KÖYLÜ ÇİFTÇİ KÜSTÜRÜLMEMELİ”
Köylünün, çiftçinin küstürülmemesi gerektiğine vurgu yapan Burdur Ziraat Odası Başkanı Başkan Kubilay açıklamasını devamında; “1 Litre çiğ süt 2 lira 30 kuruş Türkiye Süt Konseyi’nin açıkladığı rakam bu. Fakat 1 yıl önce 70 - 75 liradan satılan 1 çuval yem bugün 95 – 105 liradan satılmaktadır. Bu konuda da Çiftçimiz köylümüz mağdur. Bunları mutlaka yetkililer tarafından değerlendirilmesi lazım. Tarım arazilerimiz mutlaka ekilmesi lazım. Köylümüzü, çiftçilerimizi arazisinden küstürmemiz lazım. Çiftçimiz tarlasına, arazisine küstüğü zaman gıda diye bir şey olmaz. Gıda olmadan hiçbir şey olmaz. Hükümetimizden destek bekliyoruz” sözlerine yer verdi.
“GEREKİRSE SAMAN DA SATARIZ”
Bu yıl verimli geçen hasat sezonunla birlikte samanında bol olduğunun altını çizen Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fırsatçılık yapıp samanı köylüye, çiftçiye yüksek fiyattan satanlara seslendi; “Gerekirse samanda satarız” dedi.
Çağdaş Burdur Gazetesi Muhabirimize özel açıklamalarda bulunan Başkan Kubilay; “ Geçen sene bizim hayvancımız 1 lira 20 kuruşa varan saman fiyatlarını gördü. Geçen yıl bu yüksek fiyatı gören besicimiz, çiftçimiz, ‘acaba bu senede aynı durumu yaşar mıyız?’ diye samana bir hayli talep gösteriyor. Bu talebin olmamasını istiyorum. Bu sene gerçekten saman Türkiye’ye yetecek durumda Şu an 1 kilo saman 80-85 kuruş civarlarında. Ama velâkin aşırı arz ve talepten dolayı saman fiyatları her geçen gün artış gösteriyor. Saman sezonunun başındayız. Çok yüksek aşırı derecede de saman var. Ama, hayvan pazarında saman pazarında bir tane saman kamyonunun orada beklediğini görmüyorum. Neden vatandaş elindeki, avucundaki ineğini satarak veya kestirerek kışlık saman temin etmek zorunda kalıyor. Durumu böyle olunca saman fiyatları yükselişe geçiyor. Saman konusu da en kısa zamanda çözeceğiz. Fakat ben şunu rica ediyorum çiftçilerimizden hayvancılarımızdan Türkiye’de Türkiye’ye yetecek saman fazlasıyla mevcuttur. Besicilerden acele etmemelerini rica ediyorum. Kaç para olursa olsun alayım, kışın hayvanımın yiyecek ihtiyacını stoklayayım diyor. Ama bu yanlış bir şey, bu suni bir artış. Saman olan aşırı talep fiyatı yükseltiyor. Çiftçilerimizin, panik yapmaya gerek yok. Biz Ziraat Odası olarak çiftçimizin 24 saat her türlü ihtiyacını karşılamak için hazırız. Gerekirse saman ticaretine de başlarız. Toptan alıp çiftçilerimize, besicilerimize dağıtırız” dedi.
Halil İbrahim KARA(ÖZEL)